Pamukova İlçesi Cihadiye Mahallesi'nde yapımı devam eden HES santral inşaat çalışma sahasında, üstü açık araziye gömülü ve nehre atılmış tehlikeli atıklar olduğu yönünde yetkililere ihbar geldi. İhbar sonrasında bölgede inceleme yapan Pamukova İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri konuyu hemen Sakarya Valiliği'ne bildirdi. Konunun bildirilmesinin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Sakarya İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekipleri inşaat çalışma sahasına gelerek, özel elbiselerle üstü açık halde bulunan atık maddeler üzerinde ölçüm yaptı. Ölçümler sonrasında atıkların tehlikeli olduğu tespit edildi.

Jandarmanın iş makineleri ile açtırdığı bölgeden ve nehre döküldüğü tahmin edilen bölgelerden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince numune alınarak TÜBİTAK'a inceletmek üzere gönderildi. Konuyla ilgili olarak jandarma ekipleri yaptıkları çalışmada HES Santrali inşaatının hafriyat işlerini yapan firmanın döktüğünü tespit ederek, konuyla ilgili geniş çaplı araştırma başlattı.

Konu hakkında açıklama yapan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Pamukova ilçesi Cihadiye Mahallesi'ndeki HES inşaatı için açılan çukurlar bulunuyor. O çukurlara ilk değerlendirmelere göre tavuk eti işleyen fabrikalardan tavuk gübresiyle karışık çeşitli atık maddelerinin kontrolsüz bir şekilde bırakıldığı anlaşıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerin olay yerinden usulüne uygun numune alıp TÜBİTAK'a incelemeye gönderildi. Jandarma ekipleri de elindeki bazı ihbarcıların görüntüleri ve ifadelerinden istifade ederek, 'Bu atığı kim döktü, nasıl döktü, niye döktü?' bunların araştırma ve soruşturmasını yürütüyor. İlgililer hakkında yasal işlem yapılacak. Eğer en azından tehlikesiz bir atıksa bunun çevre cezası da var. Her türlü atık ve artığı kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakmak çevre suçu cezası var. Şirketse ayrı şahıs ise ayrı ağır para cezalarını gerektiren bir durum ve o uygulanacak ama tehlikeli ve zehirli bir atıksa yasal prosedür başka şekilde işleyecektir. Adli, idari ve yasal soruşturma devam ediyor. AFAD müdürlüğünden de ekip gitti onların yaptığı incelemede radyoaktif ya da başka bir kimyasal zehir ilk bulgularda çıkmadı. Numune alındı. TÜBİTAK inceledikten sonra kesin neticeye varılacak" dedi./ İHA