Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya İl Başkanlığı, yeni Büyükşehir Belediyesi yasa tasarısıyla birlikte kapatılacak olan belediyelerde referandum yaptı. 12 beldede yapılan referandumda vatandaşların, belediyelerin kapatılmamasını istedikleri ortaya çıktı.

CHP Sakarya İl Başkanlığı, yeni Büyükşehir Belediyesi yasa tasarısı ile birlikte Sakarya’da kapatılacak 12 beldede referandum düzenledi. CHP İl Başkanlığıyla belde örgütlerinin organizasyonuyla kurulan sandıklarda “Evet- Belediyem kapatılsın” ve “Hayır- Belediyem kapatılmasın” tercihlerinin bulunduğu oy pusulasında vatandaşlar oylarını kullandılar. Referandum sonucunda kullanılan oyların tamamına yakını “Hayır- Belediyem kapatılmasın” şeklinde olurken, mevcut seçmen sayısının büyük çoğunluğu referanduma katıldı.

ÖZKOÇ VE KELEŞ BERABER

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve İl Başkanı Ecevit Keleş referandum yapılan belediyeleri tek tek gezerek halkın kendi kararını kendilerinin vermesi gerektiğini vurguladı. Kahve ve sokaklarda tüm vatandaşlarla sohbet eden ve belediyelerine sahip çıkmaları için oy kullanmalarını isteyen Özkoç ve Keleş, vatandaşlara referandumla ilgili bilgilendirme yaptı. Yeni yasa tasarısıyla birlikte belediyelerinin kapatılacağına tepki gösteren vatandaşlar ise referandum sandıklarında oylarını kullanırken iktidarın yanlış yolda ilerlediğini söylediler.

VATANDAŞA SORULMADAN

Referandum sandıklarındaki katılımdan memnuniyetini belirten Milletvekili Engin Özkoç, “Halkımız kendisine sorulmadan beldelerinin kapatılmasına en güzel cevabı sandıkta verecektir. En güzel yönetim şekli yerinden yönetimdir fakat mevcut iktidar halkı görmezden gelip, sandalye çokluğuyla dilediği tasarıyı meclise getiriyor. Sizin hakkınızı CHP olarak sonuna kadar savunacağız” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİRLER KRALLIĞA DÖNÜŞECEK

Mevcut durumda hizmet yeterliliği sağlayamayan ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın krallığa dönüştürüldüğünün altını çizen İl Başkanı Ecevit Keleş de, “Bu yasayla birlikte Büyükşehir Belediye Başkanlığı adeta krallığı dönüştürülecektir. Tarım ve hayvancılıkla kıt kanaat geçinmeye uğraşan çiftçinin gelecek vergilerle birlikte adeta nefesi kesilecektir. Halkımıza sorulmadan elinden yetkisini almak, kendi idaresini yok etmek halkı yok saymaktır. Buna CHP olarak izin vermeyeceğiz” dedi.

BELEDİYEM KAPATILMASIN

Yeni Büyükşehir Belediyesi yasa tasarısıyla birlikte kapatılmak istenen Ortaköy, Darıçayırı, Limandere, Yuvalıdere, Kurudere, Dokurcun, Kuzuluk, Altındere, Çamlıca, Sinanoğlu, Gölkent ve Alifuatpaşa belde belediyelerinde kurulan referandum sandıklarında toplam 9 bin 53 oy kullanılırken oylardan 8 bin 944 tanesinde “hayır belediyem kapatılmasın” seçeneği tercih edilirdi. Oylardan 95 tanesinde “Evet belediyem kapatılsın” sonucu çıkarken, 6 oy geçersiz sayıldı. Sonuçla birlikte halkın yüzde 99’unun belediyesinin kapatılmamasını istediği sonucuna ulaşıldı.

Sakarya’da 12 belde belediyesinde yapılan referandum sonuçlarına göre:

Darıçayırı, 1037 oy, 1021 hayır, 11 evet, 5 geçersiz

Ortaköy(Lahna) 383 oy, 383 hayır
Limandere, 427 oy  422 hayır, 5 evet
Yuvalıdere, 462 oy 461 hayır, 1 evet
Kurudere, 1007 oy, 1001 hayır, 6 evet
Dokurcun, 552 oy, 539 hayır, 11 evet, 2 boş
Kuzuluk, 514 oy, 507 hayır, 7 evet
Altındere, 673 oy, 667 hayır, 6 evet
Çamlıca, 1220 oy, 1209 hayır, 10 evet, 1 geçersiz
Sinanoğlu, 637 oy, 614 hayır, 22 evet, 1 boş
Gölkent, 741 oy, 731 hayır, 5 evet
Alifuatpaşa, 1400 oy, 1389 hayır, 11 evet