14. Olağan Genel Kurulu, üst düzey protokol, ITUC ve ETUC temsilcileri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası sendika temsilcileri, delegeler ve binlerce emekçinin katılımıyla ATO Congresium’da yapıldı.

Kongrede konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in yerli, milli ve aynı zamanda küresel bir emek hareketi olarak emekçilerin gücü ve umudu olmaya devam ettiğini söyledi. “Taşıdığımız yük, emekçilerin üzerimizdeki vebali, onların gözyaşı ve alın terinin manası ve ağırlığı altında bir vicdan ve merhamet çeşmesi olduğumuzu asla unutmadık” diyen Arslan, emek mücadelesinin vicdan ve merhamet üzerine oturtulduğunu kaydetti.

Arslan, “Ruhu inşa edilmemiş bir sendikal anlayış, dünyayı inşa edemez. HAK-İŞ’in emek mücadelesi; medeniyet inşasına yüzyılımıza özgü bir alın teri katkısı, fedakârlığı ve sorumluluğudur” dedi.

 “HAK-İŞ, taşerona çözümün en önemli aktörüdür”

1 milyona yakın taşeron işçisinin kadroya alınarak, çalışma hayatının en büyük reformunun gerçekleştirildiğini vurgulayan Arslan, “Bu tarihi reformun en önemli aktörü HAK-İŞ’tir. Bu reformun mimarı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, dönemin Başbakanına, Bakanlarına, bürokratlarına ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz. HAK-İŞ olarak bu sorunun çözülmesi için büyük bir mücadele verdik ve çok şükür başarıya ulaştık. Bu başarı hepimizin başarısıdır. Bize inanan, güvenen, bizimle yol yürüyen yüzbinlerce emekçinin başarısıdır” diye konuştu.

“Kadro dış kalan taşeronlar için mücadele sürüyor”

Arslan, KİT’lerde çalışan taşeron işçileri başta olmak üzere, kadro kapsamı dışında kalan bütün taşeron emekçilerin kadroya geçebilmeleri için de mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti. Arslan, “HAK-İŞ olarak 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin sorunlarının çözümü için mücadeleye devam ediyoruz. Kadroya yeni geçen ve KİT’lerde kadro kapsamı dışında kalan işçilerin ücret artışları yüzde 4 artı 4’te kaldı. Bu arkadaşlarımızın ücretleri enflasyon karşısında eridi. Bu arkadaşlarımız için enflasyon zammı talebimizi her platformda dile getirdik. Getirmeye de devam ediyoruz. Uluslararası kuruluşların, emperyalizmin kullandığı küresel sermayenin, Dünya Bankası, IMF gibi benzeri kuruluşların ülkemize dayattıkları devleti küçültün, kamuyu küçültün anlayışına karşı 1 milyona yakın taşeron işçinin kadroya alınması bu küresel güçlere meydan okumadır. Buradan bu reformu gerçekleştirenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Enflasyon farkının ödenmesi için 400 bine yakın imza topladık”

Taşerondan kadroya geçen emekçiler için HAK-İŞ’in enflasyon farkı talebinde bulunduğunu hatırlatan Arslan, bu talebe ilişkin 400 bine yakın imza toplandığını ve bunun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına teslim edileceğini söyledi.

Arslan, “Kadroya yeni geçen ve KİT’lerde kadro kapsamı dışında kalan işçilerin ücret artışları yüzde 4 artı 4’te kaldı. Bu bizim kabul etmediğimiz bir durumdur. Emekliler, işçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri, bütün emeklilere ve tüm kamu çalışanlarına uyguladığı sistemle enflasyon + ücret zamları devam etmiştir. Sayın Bakanımıza da arz ettik. Bu farkı istiyoruz” dedi.

HAK-İŞ olarak, 2019 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi teklifini de geçtiğimiz hafta Bakanlığa sunduğumuzu belirten Arslan, “Bu bağlamda, kadroya geçen işçiler ile kapsam dışında bırakılan taşeron işçilerin de çerçeve protokole dahil edilmesini ve artışlardan yararlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.