Bulgar ifadesinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Zülfettin Hacıoğlu, Bulgar olarak nitelendirilen kişilerin, etnik kimlikleri nedeniyle Bulgaristan’da baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalmalarının ardından Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Türkler olduğunu söyledi.

BRTK Genel Başkanı Zülfettin Hacıoğlu açıklamasında, “Sayın Büyükelçi söz konusu röportajda Türkiye’de 400 binin üzerinde Bulgaristan vatandaşı yaşadığından bahsederek, Bursa’nın en fazla Bulgar’ın bulunduğu şehir olarak düşünüldüğünü ifade etmiştir. Devam eden cümlesinde ise Bursa’daki 3 milyonun yüzde 62’sinin Balkan ülkelerinden olduğunu ve bunların yüzde 70’inin Bulgaristan’dan olduğunu belirtmiştir.

Sayın Büyükelçi’nin bu cümlelerini derin bir hayal kırıklığı ve üzüntü içinde karşıladığımızı özellikle belirtmek isteriz. Zira kendisinin kullandığı ‘Bulgar’ kavramı gerçeği yansıtmamaktadır. Bulgaristan kökenli olarak ifade edilen kişiler Bulgar değil, bilakis etnik kimlikleri nedeniyle Bulgaristan’da baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalmalarının ardından Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Türklerdir. Bunların kökeni de 14. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Anadolu’dan Rumeli’ye yerleştirilen Yörüklere dayanmaktadır. Ayrıca hâlihazırda Bulgaristan’da yüz binlerce Bulgaristan vatandaşı Türk’ün bulunduğunu da kamuoyunun dikkatine arz ederiz. Bu vesileyle konuya ilişkin durum tespiti yapmak ve gözlemlerde bulunmak üzere Sayın Büyükelçi’yi Bursa’da konuk etmek istendiğimizi bildiririz. Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) olarak iki ülke arası ilişkilerde önemli görevler üstleneceğini umut ettiğimiz Sayın Büyükelçi’nin söz konusu ifadesini büyük bir talihsizlik addettiğimizi belirtir, bu konuda camiamızın hassas çizgilerini kendisine hatırlatmak isteriz” dedi.