İslam Kalkınma Bankası'nın organizasyonu ile kasap olarak Türkiye'den kutsal topraklara yola çıkan hacı adayları Irak'ın Şii bölgesinde alıkonuldu. Rehin alınan hacı adayları arasında Sakaryalıların da bulunduğu belirtildi.

Otobüslerle Silopi'den hareket ederek, Habur üzerinden Irak'a giriş yapan Sakaryalı Hakan Uçar, Erdem Gökhan ile Ali Alemdar'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık bin 500 Türk hacı adayının, Kuzey Irak bölgesinden sorunsuz şekilde geçtikleri, ancak güneyde, Bağdat-Hille karayolu üzerindeki Hay Babı polis kontrol noktasında "vizeniz yok" denilerek alıkonuldukları öğrenildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Türk hacı adayı, telefonla bilgi vererek, 17 saattir bekletildiklerini ve yemeklerinin de tükenmek üzere olduğunu söyledi. Türk makamlarından yardım isteyen hacı adayları, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi talebinde bulundu.

Bir kafile başkanı ise, içinde bulundukları konvoyun 100 otobüsten oluştuğunu ve Iraklı yetkililerin kendilerine herhangi bir açıklamada bulunmadığını ifade etti. Kafile Başkanı, durumlarının tamamen belirsiz olduğunu ifade ederek, Iraklı yetkililerin konvoyu geri göndereceği yönünde bir söylentinin de olduğunu dile getirdi.

Bağdat’a 10 kilometre kala durdurulduklarını ve pasaportlarına el konulduklarını anlatan hacı adayları, “Sorduğumuz sorulara bile cevap vermediler. Sağlık konusunda hasta olan arkadaşlarımızla bile en ufak bir  ilgilenme olmadı. Bizi kendi başımıza bıraktılar. Bize suçluymuşuz gibi davrandılar. Tutulduğumuz kişiler tarafından bize hiçbir açıklama olmadı. Herhangi bir gerekçe söylemediler, muhatap olarak bile almadılar. Biz şuan Musul’a karşı geri çevirdiler” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili Türk yetkililerden destek isteyen hacı adayları ve şoförler, polisler tarafından Türkiye sınır kapısına götürüldüklerini ifade etti.