Gölü 24 saat izlediklerini belirten Dr. Rüstem Keleş, “Şehrimizin ve bölgenin en önemli içmesuyu kaynağı olan Sapanca Gölü, coğrafi güzelliği ve zenginliği şehrimizin en önemli değeri. İçmesuyu bakımından da dünyanın en önemli gölleri arasında. Bu anlamda Sapanca Gölü’nün ekolojik olarak korunması ve gelecek nesillere bırakılması, SASKİ olarak en önemli önceliğimiz” diye konuştu.

Gölü 24 saat izliyoruz

SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, “Kurum olarak Sapanca Gölü’nün korunması noktasında kesinlikle taviz vermiyoruz. Göl seviyesi, bulanıklık, ph değeri, ısı değişimi ve debi gibi birçok değeri 24 saat takip ediyoruz. Gölün farklı derinliklerinden aldığımız su örnekleri ile sadece yüzeyi değil, gölün her bir metresindeki suyun tüm değerlerini izliyoruz. Yaptığımız denetimler ile Sapanca Gölü ve çevresinde kaçak yapılaşma, gölün kirletilmesi ve kaçak avcılık konusunda kesinlikle taviz vermiyoruz. Gölü besleyen derelerde de yaptığımız çalışmalar ile Sapanca Gölü’nün hem göl bazında hem de havza bazında koruyoruz. Otoyol ve demir yolunda oluşabilecek kazalardan gölümüzün etkilenme riskine dönük ciddi önlemlerimiz var” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en kaliteli suyu

Sakarya’nın çeşmelerinden su içilebilen nadir şehirlerden biri olduğunu dile getiren Dr. Rüstem Keleş, “Sapanca Gölü’nün korunması adına sadece altyapı anlamında bugün dek 120 milyonluk yatırım yaptık. Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz suyu ileri teknoloji arıtma tesislerimizde arıtarak akıllı şebeke sistemleri ile vatandaşlarımızın musluklarına ulaştırıyoruz. Sapanca Gölü’nden temin edilen su, tüm değerleriyle musluklara ulaşana kadar anlık olarak takip ediliyor. Sapanca Gölü’nün korunmasına yönelik aldığımız önlemler, inşa ettiğimiz ileri teknoloji arıtma tesisleri ve akıllı şebeke sistemleri ile Türkiye’nin en kaliteli içmesuyu Sakaryalıların musluklarına ulaştırıyoruz. Vatandaşlarımız bu kaliteyi akıllı telefonlarından veya bilgisayarlarından web sitemize (http://www.sakarya-saski.gov.tr) girerek 24 saat kontrol edebiliyor” şeklinde konuştu.

Seviye oldukça iyi durumda

Dr. Rüstem Keleş, “2013 yılında yaşanan ciddi kuraklık Sapanca Gölü’nde su seviyesinin çok kritik düzeylere düşmesine sebep olmuştu. O günden bu yana aldığımız önlemler, gölün korunmasına yönelik hayata geçirdiğimiz yatırımlar ile su seviyesi oldukça iyi durumda. Göl seviyesinin en düşük olduğu dönem olarak tanımladığımız bu aylarda bile şuanda seviye 31,54 metre düzeyinde. Mevsimsel yağışlar ve ilk karın düşmesiyle birlikte inşallah Sapan Gölü su seviyesi maksimuma ulaşacaktır. Vatandaşlarımızın bu anlamda içleri rahat olsun. Sapanca Gölü, SASKİ koruması altında” dedi.