Reçelinden, kompostosuna, suyundan marmelâdına kadar değişik türde ürünleri olan meşhur Geyve Ayvası 80 ile 1,50  kuruşa alıcı bekliyor. Kilosu bu fiyat aralığında üreticiden alınan ayva hal ve marketlere 2-4 TL arasında  satılıyor. Bu sert ve sulu kış meyvesi en son müşteriye ise 3-5 lira arasında satılıyor.

Geyveli üreticiler, bu seneki elverişsiz hava şartlarından Geyve ayvasının da olumsuz etkilendiğini belirtti. Dolu ve aşırı yağış sonucu meyvenin dış görünümü ile özelliğinde görülen değişimlerle birlikte ayva rekoltesinin de düşük olacağını tahmin ettiklerini söyleyen üreticiler, “Ürünleri dört boyda ayırıyoruz. Çıkma tabir edilen en küçük boyu meyve suyu fabrikalarına, küçük boyları reçel marmelat fabrikalarına, orta boy tabir edilen ayvaları iç piyasaya, duble süper boyları da ihracata gönderiyoruz” dediler.

geyve_ayva_hasadi2.jpg

Hanımlara gelir kapısı

Ayva toplama işinde çalışan Geyveli bayanlar da aile bütçesine katkıda bulunuyor. Günlük yevmiyenin 40 ila 45 TL arasında değiştiğini belirten bayanlar, “Ayva toplayarak aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Bu iş bizim için de ekmek kapısı oldu” dediler.

geyve_ayva_hasadi3.jpg