Konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar İbrahim Zeyd Gerçik, hayatta hiçbir şeyin bir insanı kırmaya ve onu üzmeye değmeyeceğini ifade etti. İlim Yayma Cemiyeti Sakarya Şubesi (İYC) gerek eğitim, gerekse psikolojik gelişim konusunda halkın bilinçlenmesi yönündeki etkinliklerine Aralık ayında da devam ediyor. Serdivan Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan İbrahim Zeyd Gerçik, insan kişiliğinin oluşumunda güven ve sevgi, güven ve sosyal sorumluluk, ilk çocukluk döneminde güven ve sevginin inşası, güven ve sevgi boşluğunun kişilik üzerindeki olumsuz etkileri ile Türk kültüründe sevgi ve saygı anlayışını anlattı. Programa Vali Yardımcıları Akın Yılmaz ve Abdul Rauf Ulusoy, Serdivan Kaymakamı Ramazan Şahin, İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, İl Müftüsü İlyas Serenli, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özkan da katıldı.
 
YAKILAN TÜTSÜNÜN ANLAMI
Söyleşiye programdan önce yaktığı tütsünün anlamını açıklayarak başlayan Gerçik; “Bu elimde yanan tütsü az sonra bitecek. Bu bize hayat sermayesinin bittiğini hatırlatıyor. Hayatınızda neler yaptığınız, insanlar sizi nasıl hatırlayacak bunlar çok önemli kavramlar. İşte bu tütsü ile çocuklarınıza ve geride kalanlara neler bıraktınız ya da bırakacaksınız bunları size simgelemek istedim.” dedi. 

SELAM VERMEYİ UNUTTUK
Burada olma nedenini unuttuğumuz ve farkında olmadığımız şeyleri tekrar hatırlamak olduğunu söyleyen Gerçik; “Biz millet olarak dinlemeyi, fark etmeyi, selam vermeyi unuttuk. Mutluluğu hep yanlış yerde arar olduk. Çoğu zaman sahip olduklarımızın farkında bile olmadık. Bunun en güzel örneği ülkemizde birçok insan engelli bir şekilde hayatını devam ettirtmeye çalışması. Bizler ise her şeye sahip olduğumuz halde mutlu olamıyoruz. Amacım size sahip olduklarınızı tekrardan hatırlatmak” diyerek farkındalığın önemini anlattı.

GÜVEN YOKSA KORKU VARDIR
İletişimin iki ayağını güvenle üretmek ve sevgiyle gelişmek olarak açıklayan Gerçik, güvenin olmadığı yerde korkunun olacağını söyledi. Gerçik; “Güvenin zıttı korkudur. Güvenin olmadığı yerde korku vardır. Güven en öz ifadesi ile karşındakine zarar vermemektir. Evlilikte eşler birbirlerine sevgi ve şefkatle sarılıyorsa, bu durum evliliği kuvvetlendirir. Buna karşın arada sevgi ve güven yoksa bu evliliğin yürümesi mümkün değildir.” diye konuştu.

KARŞILIKSIZ SEVİN
Babam ve Oğlum, Selvi Boylum Al Yazmalım gibi filmlerden birkaç sahneyi seyircilere izleten Gerçik, “Bir birliktelikte güvenin bittiği yerde sevgi de bitmeye başlar. Sevgi en öz tanımıyla karşımızdakine özümüzden vermektir. Karşımızdakine sevgiyi belli bir çıkar ya da bir karşılık beklediğimiz için değil sadece içimizden geldiği için yani Allah rızası için sevelim. Ancak bu şekilde birbirimizi daha iyi anlayabiliriz. Hayatımızda mutlu bir yaşamın sırrı güven ve karşılıksız sevgidir” dedi.

MUTLULUK SEVGİ VE SAYGIYLA OLUR
Söyleşini gelen konuklara tavsiyeler vererek bitiren Gerçik, “Sevginizi yarınlara bırakmayın, bugünden ifade edin. Kırgınlıklarınızı unutun. Affetmek büyüklüktür. Affederek olgunluğa ulaşabilirsiniz. Hayatımızda hiçbir şey bir insanı kırmaya onu üzmeye değmez. Gelin sizde sevginizi göstererek tüm insanlık adına adımlarınızı atın. Bu ülkede mutluluk herkesin birbirini sevmesi ve birbirine saygı göstermesi ile gerçekleşir” diyerek söyleşisini bitirdi.