Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Türkiye’de rekolteye bağlı olarak yaşanan inişli çıkışlı fındık fiyatının başta dış pazarlar olmak üzere ciddi sorunlara neden olduğunu ifade etti.

Bayraktar, “Fındık rekoltesine bağlı olarak fiyat oluşumu doğru değil. 5 liradan 20 lira, 20 liradan 12 lira. Bir ürünün fiyatını sadece ‘yoktu’, ‘az oluyor’ diyerek belirlemek doğru olmaz. Bu ürünü tekel olduğumuz için bizim yönetmemiz lazım. Ama oluşan fiyat dalgalanması piyasayı, dünyadaki piyasalarını yönetemediğimiz anlamına geliyor. Bunun için de devlette, hükumette, bakanlıkta, ilgili kurum ve kuruluşlarda, FİSKOBİRLİK’te, sanayiciler de girer. Biz bu piyasayı yönetemiyoruz. Hep günü birlik yaklaşımlar, günü birlik çözüm önerileri üretildi. Bu yanlış” dedi.

 

Birlik güçleniyor

Bayraktar, birliğin hızla güçlendiğini, gelecekte piyasada ciddi aktör haline geleceğini aktararak, “Her geçen gün iyiye gidiyoruz. Ama tam olarak istediğimiz yerde değiliz. Hedeflerimiz doğrultusunda neredeyiz dersek ‘iyiye gidiyoruz.’ Bu sene daha iyiyiz. Daha alınacak çok yolumuz var” diye konuştu.

 

FKB Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta 15 lira seviyesinde olan fındık fiyatının bugünlerde 12,50 kuruştan işlem gördüğünü belirtti.

Fiyat düşüşü konusunda sektör aktörlerinin net bir sebebini ortaya koyamadıklarına işaret eden FKB Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fiyatın geleceğiyle ilgili şimdiden bir şeyler söylemenin mümkün olmadığını vurguladı.

 

Bayraktar,  “Fındık fiyatının düşüşü konusunda kimsenin net bir fikri yok. Ama düşüş hızla devam ediyor. FİSKOBİRLİK olarak pazar fiyatının üzerinde ürün alımı yaparak düşüşü önlemeye, piyasada etken olmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Birliğin fındık fiyatının yükselmesi için gereken tüm mücadeleyi verdiğini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Fiyat sert şekilde düşüyor. Kimse bunun nedenini net olarak ortaya koyamıyor. Geçen hafta 15 liraydı. Bu hafta neden 12,5 lira. Kimsenin buna bir makul izahı yok. Fındık fiyatının ne olacağını şimdiden kestirmek mümkün değil. Birlik olarak biz elimizi taşın altına koyduk. Piyasa şartlarının 20 kuruş üzerinde fiyattan fındık alıyoruz. Bu da bize ciddi maliyet getiriyor. Kolay değil. Ciddi bedel ödüyoruz. Ama fındık ve fındık üreticisinin hakları için bunu yapmaya devam edeceğiz.”

 

Fındık üreticilerinden bundan sonraki süreç için FİSKOBİRLİK’i tercih etmelerini isteyen Bayraktar, “Piyasada etken olmaya çalışıyoruz. Gücümüz nispetinde gelen fındıklara talip olduğumuzu söylüyoruz. Piyasada şartlarının üzerinde fındık almaya çalışıyoruz. O nedenle üreticilerimiz birliği tercih etsinler. Kaynak sorunumuz yok. Eğer ciddi talep görürsek piyasada fiyat yeniden rayına oturacaktır” diye konuştu.

/Kaynak: Giresun Işık Gazetesi