Toplantıda konuşmayı ev sahibi Rahmi Demirci Yaptı. Demirci, “Sakarya ve Düzce illerimizle birlikte ve Akçakoca-Hendek -Alaplı- Karasu –Kocaali- Cumayeri ilçelerimizdeki üreticilerimizle birlikte hareket etmek amacıyla böyle bir toplantı organize ettik.

Toplantının asıl amacı, birlik sağlamak. Örgütlü bir yapı olarak önümüzdeki sıkıntılarla mücadele etmeye çalışacağız” dedi. Bölgelerde 3- 4’er kişilik gruplar oluşturulacağını söyleyen Demirci, “Bu bölgeler; 1. Bölge Akçakoca-Ereğli-Alaplı, 2.Bölge Karasu-Kocaali-Hendek, 3. Bölge Düzce-Yığılca- Kaynaşlı, 4. Bölge Cumayeri-Gölyaka-Çilimli. Bu bölgelerde oluşturulan grupların ve bizim asıl amacımız kazançtır. Fındığımızı değerinde satmamız için böyle bir örgütlenmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

Çeşitli etkinlik ve eylemler düzenleniyor
Demirci, zor bir yıl geçirdiklerini de kaydederek, “15 TL olması gereken fındık yine hak ettiği değeri alamıyor. Üstelik şirketler daha fazla egemen olmaya devam ediyor. Tek tek üreticiler olarak bu süreçle baş edemiyoruz. Bu sebeple üreticilerin kendi örgütü olan Fındık Üreticileri Sendikası’nda bir araya gelmeliyiz. Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık-SEN) 2004 yılında Ordu’da kuruldu. Fındık üreticilerinin hak ve taleplerini savunmak amacıyla örgütlenme çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.



“Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz’’

Karasu Paralı Mahallesi Kuzey Kalkınma Kooperatifi Başkanı Özgür Uğur da toplantıda bir konuşma yaparak, birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti. Uğur, “Birlikte hareket etmeliyiz. Birliğin verdiği güçle yol alarak ülkemiz ve milletimiz için yüksek önem arz eden fındığa üreticiler olarak bizler yön verebilmeliyiz. Fındıkta dünyadaki yerimizi korumak için, sürdürülebilir liderlik için, gelecekte de bu üründen ekmek yiyebilmek için emek sarf etmeliyiz. Daha önceki beyanlarımızda da belirttiğimiz gibi, köylerde, mahallelerde başlayan birleşmelerin, kooperatifleşmelerin büyüyerek devam etmesi ile sorunlarımızın da çözülmeye başlayacağı kanaatindeyiz” dedi.

“Laf ile değil iş ile başarı yakalayacağız”
Üreticiler olarak fındık ticaretinin içinde bulunmak zorunda olduklarını söyleyen Özgür Uğur, “Eğer ticaretinde olmazsak emin olunsun ki fındık hakkında konuşmamızın da bir ehemmiyeti olmayacaktır. Korkmadan, cesurca, zorlukların fazla olduğunu bilerek fakat üstesinden gelinebileceğini de unutmadan heves ve ciddiyet ile birleşmeliyiz. Başka çaremiz yok. Yunus Emre’nin deyişiyle ‘’bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz’’ şeklinde konuştu.