Söz konusu programa Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu başta olmak üzere, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadın Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sakarya İl Müdürü Mutlu Işıksu, İŞ-KUR İl Müdürü Tekin Kaya, KOSGEB İl Müdürü Onur Kurtçu, TOBB Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Öykü Köprülüoğlu ve HABİTAT Derneği Finansal Okuryazarlık Eğitmeni Zeynep Keskin ile çok sayıda katılımcı iştirak etti.

Programın açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ; “SATSO olarak çok önemli konuların ele alınacağı böyle bir toplantıya ev sahibi olmaktan mutluluk duyuyoruz. Finansal okuryazarlık ve kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi seminer sonuçlarının çok verimli olacağına inanıyoruz. SATSO olarak yaşadığımız dönemden üreterek çıkacağız diyoruz. Siz hanımların da üstün yeteneklerinizin farkındayız. Artık bu yeteneklerinizi üretime yöneltebilir, tüketimi de daha bilinçli yapabilirsiniz. Milli ve yerli tüketimde önderlik yapacağınıza inancım tam. Katılımınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Sektörel gelişimlerin temelinde de kadınların yer aldığına dikkat çeken Başkan Altuğ; “Süs bitkiciliği sektörü 20 yıl önce ev hanımlarının bahçelerinde şimşir yetiştirmeleri ile başladı ve bugün 40 bin kişiye istihdam sağlayan önemli bir sektör oldu. Kadınlarımıza girişimciliği değerlendirerek kendi işlerinin ve hayallerinin sahipleri olmalarını da öneriyorum. Üretmek kadının doğasında var. Bunu en iyi şekilde gerçekleştireceklerine inanıyorum” diye konuştu.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadın Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ise; “Toplumun temel taşı olan kadınların etkin ve verimli bir şekilde toplumu güçlendireceklerine inanıyoruz. Kadınlarımızın anneliğinin yanı sıra yer geldiğinde iyi bir doktor, bilim insanı, mühendis, öğretmen olurken yeri geldiğinde iyi bir girişimci iş kadını olabilmesini istiyoruz. Zira ülkemizde bu konuda kendini ispatlamış çok sayıda kadınlarımız var. Kadim ve değerleri ile güçlü bir Türkiye için kadınların cesaretine, çok yönlü bakış açısına ve gücüne ihtiyacımız var. Geçmişten günümüze ekonomik ve kültürel değişim ve dönüşümlerin temelinde her zaman kadınlar var olmuştur. Kadınların her alanda aktif bir şekilde yer almaları ve bu üretkenliklerini sürdürülebilir kılmak için stratejik plan çalışmaları yürütüyoruz. Kadınların yerli malı kullanımının yaygınlaştırılması konusunda da aktif rol oynayacaklarına inanıyoruz” dedi.

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu; “Her şeyde bir denge var. Toplumumuzun neredeyse yarısı kadınlardan oluşuyor ve zekaları erkeklerden çok daha güçlü oluyor. Zeka ve sezgileri daha kuvvetli olan kadınlarımızdan yararlanmamak toplum adına büyük bir kayıptır. Onların kapasitelerini değerlendirmek için beşikten mezara kadar eğitim önemlidir. Bunun için çocuklarımızın okutulması lazım. Okutulmaması hem bizler için, hem de dünya için büyük kayıp olur” şeklinde konuştu.

Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürü Mutlu Işıksu ise programa katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür ederek programın faydalı olmasını temenni etti. Işıksu, konuşmasında istatistiki verilere de değinerek 2002 yılında istihdamdaki kadın sayısının 6,1 milyon iken 2018 yılı itibariyle bu sayının 9,2 milyona çıktığını belirterek istihdamda da kadının yerinin gün geçtikçe arttığına vurgu yaptı.

HABİTAT Derneği Finansal Okuryazarlık Eğitmeni Zeynep Keskin ise; "Birikim, kişinin para kullanımı ve yönetimi bilgiyle değerlendirme yapması ve etkili karar verme yetisidir. Parasını yöneten geleceğini de yönetir” diyerek ekonomik okuma, birikim yapma ve ekonomi yönetme konularında bilgi verdi.

TOBB Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Öykü Köprülüoğlu'da; “Kurul olarak kadınlarımızın finansal okuryazarlık durumunun arttıkça ve girişimciliği desteklendikçe sermaye birikimlerinin arttığının, akabinde de üretimin ve yeni istihdam olanaklarının iyileştiğinin farkındayız. Bu çerçevede en büyük sorunlarından birinin sermayeye ulaşmak olan kadın girişimcinin finansal okuryazarlığının geliştirilerek, sermayeye hangi yollardan ulaşabileceklerini, devlet teşviklerini, finans yönetimini en doğru şekilde belirlemelerini sağlamak istiyoruz. Ticaret ve sanayi odası olarak da kadın girişimciliğin teşvikine çok önem veriyoruz. Odamızda iş yerini kurup odaya kayıt olan kadın girişimciye %50 oranında giriş aidatında pozitif ayrımcılık yapılmakta. Bu açılış sermayesi için çok önemli bir oran” diye onuştu.

İŞ-KUR İl Müdürü Tekin Kaya, KOSGEB Sakarya Hizmet Müdürü Onur Kurtçu, Tarihçi, Kişisel Gelişim Uzmanı Mustafa Turan kadın girişimciler için yaptığı çalışmaları anlattı. Kadınların finansal okuryazarlığı konusunda ve destekler hakkında bilgi verdiler.