Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanları bir kez daha uyaran Sağlık Bakanı Koca, evde kalınması çağrısını tekrarladı.
Türkiye'nin koronavirüse karşı ortaya koyduğu dayanışmanın dünyaya örnek olduğunu kaydeden Koca, sağlık personelinin ek ödemelerinin iyiliştirilmesi ve 32 bin yeni kadro için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Koca, sağlık çalışanlarının  3 aylık ek ödemelerinin tavan 100 oranında olacağını dile getirdi.
Malzeme sıkıntısı bulunmadığını söyleyen Bakan, stokçuları da uyararak, katı yaptırımlar uygulanacağına dikkat çekti. Uyarıları dikkate almayan firmalar ile tek tek görüşerek, sözleşme yapıldığını belirten Bakan Koca, farklı davrananlarla ilgili olarak ise fabrikalara el konulabileceğini söyledi.  

Türkiye'nin, tedbir almayan bazı ülkelerle kıyaslandığını belirten Koca, bunun haksızlık olduğunu ifade ederek, "Başka ülkelere benzemeden bu zor günleri aşma imkanımız var. Riskler karşısında maceracı değiliz. Şimdi günün değil, hayatın ve tedbirin zamanıdır. Tedbirleri biz tek tek uyguluyoruz. Mümkün olduğunca az temas kuruyoruz. Tek tek yaptıklarımızı 83 milyon, bütün Türkiye olarak yapıyoruz"

Yerli solunum cihazı için seri üretimine başlanacağını da belirten Bakan Koca, "Çin'den 50 bin hızlı tarama kiti sabah geldi, devreye girmiş oldu. Perşembe günü ilave 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak ve 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptık" dedi. 
Koca, Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarına ilişkin, "6 üniversite ve 1 merkeze çağrı yapıldı. Kısıtlamaya gitmeden hepsine destek sağlayacağız" diye konuştu.
Çin'den olumlu sonuç veren ilacın da geldiğini ifade eden Bakan Koca, yoğun bakım şartlarında tedavisi devam edenlere uygulanmaya başlandığını söyledi. 

Bir soru üzerine sağlık personeli içinde pozitif vakalar olduğunu da kaydeden Bakan Koca, yetersiz test yapildiği iddialarına da yanıt verdi. Koca, "Biz baştan kimlere test yapılabiliri konuştuk. Öncelikle Çin geçmişi ve teması olan kişilere dendi. Dinamik yapı olduğu için sürekli değişti. Devamında İran, İtalya ve Avrupa olarak değişti. Daha sonra yurt dışı dendi, şimdi artık semptom olan herkese. Bu algoritmaya göre hareket ettik. Şu dönemde test sayısı fazla olacak. Baştan düşük olan, şimdi 3 binlere çıktığımız, önümüzdeki dönemde 10-15 bine çıkacağız.
Pozitif sonuç çıktığında devamında temaslıyı bulmamız gerekiyor. Temas ettiği kişilere tarama olmazsa giderek artar. O yüzden kamu/özel kimler çalışabilecekse bunun bilgisini bize verme zorunluluğu var. O bilgiyi veren her kurumla çalışıyoruz" dedi.
Bakan Koca, hiçbir kitten, hiçbir laboratuvar testinden ücret almadıklarını da söyleyerek, "Almıyoruz, almayacağız, alanlara da izin vermeyeceğiz" dedi.