Bosna Barışı’nın 20. Yıl etkinlikleri kalabalık bir katılımla gerçekleşti.

Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 20. yıl etkinliklerine Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Dış İşleri Eski Bakanı Hikmet Çetin, Bosna Hersek Eski Büyükelçisi Şükrü Tufan, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Başkanı Muzaffer Güneş, Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Başkanı Behiye Çark, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya Baro Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, SASKİ Başkanı Rüstem Keleş, Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Program açılış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Behiye Çark yaptı. Çark, “Derneğimiz mazinin derinliklerinde göz alan aydınlık çizgisinde çalışmalarına devam edecektir. Bosna Hersek üç dinin buluştuğu yerdir. Bu çok kıymetli yer her zaman külfet olmuştur. Tarihinde katliamlar ve çatışmalar doludur. Allah bir daha böyle alçakça bir olay yaşatmasın. İnşallah herkes o güzel yerleri görür” dedi.

Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Behiye Çark’ın konuşmasından sonra Eski Dış İşleri Bakanı Hikmet Çetin konuştu. Çetin, “Saraybosna’nın üzüntüsü, sevinçleri, mutlulukları hep bizim ortak noktamız oldu. Bosna Hersek halkının gönlümüzde ayrı bir yeri vardır. 400 yıldan beri Osmanlı himayesinde olan Bosnalılar, Osmanlı Devletinin eserlerini ilk günkü gibi saklamaktadır. Bosnalı kardeşlerimizin bu ülkeye kazandırdıklarını unutmamalıyız. Bosnalılar orada kanının son damlasına kadar savaşmışlardır. 1995’ten bu yana savaş yok, kan dökülmüyor. Ama şunu unutmayın ki sorunlar da çözülmedi. Henüz göç eden vatandaşlar topraklarına geri dönmedi. Hepimizin üzerine düşen bir görev var. Ben her nerede olursam olayım hangi görevde olursam olayım yardım etmeye hazırım” diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra program Soprana Piano akademisyen Lejla Jusic’in müzik dinletisiyle devam etti. Ardından plaket töreniyle program son buldu. / Remzi ŞİMŞEK