Akyazı ilçesinde bıçak imalatı yapan eşine destek olmak amacıyla başladığı meslekte bıçakların üretim aşamasını zamanla öğrenen Hayriye Karaalioğlu bıçak ustası oldu. Eşiyle ve çocuklarıyla birlikte her türlü bıçak üretimi yapan Hayriye Karaalioğlu bıçak ustası olduğunu ve yurt dışına bile sipariş gönderdiğini söyledi. İmalathanede Sürmene bıçakları yapılıyor.

Çekirdekten yetişmeyiz
Dedelerinin mesleklerini devam ettirdiklerini dile getiren Bıçak Ustası Temel Karaalioğlu, “Bu bizim dede mesleğimiz. Çekirdekten yetişmeyiz. Sürmene bıçakları başta olmak üzere birçok bıçak yapıyoruz. Ailecek burada birlikte çalışıyoruz. Çocuklarım okuyorlar, boş vakitlerinde gelip hem mesleği öğreniyorlar hem de yardımcı oluyorlar. Bir Sürmene bıçağını bir günde yapıyoruz. Diğer bıçaklar ise bir saat gibi bir sürede yapılabiliyor. Emek isteyen, sanat isteyen, ustalık isteyen bir iş yapıyoruz” dedi.



Her türlü bıçak yapıyoruz
İlçede tek kadın bıçak ustası olduğunu belirten Hayriye Karaalioğlu ise, “Ev işlerini yaptıktan sonra dükkana gelerek eşime yardımcı oluyorum. Sosyal medya hesaplarından yaptığımız bıçakların reklamını yapıp satıyorum. Bu şekilde hem eşime yardımcı oluyorum hem de aile bütçesine destek oluyorum. Akyazı benden başka kadın bıçak ustası yok. Sipariş oldukça yurt dışına ve diğer şehirlere sipariş gönderiyoruz. Genelde sürmene bıçağı, kasap, ev bıçakları, özel av bıçakları, kamalar yani gelen siparişe göre her türlü bıçak yapıyoruz” diye konuştu.



12 yaşında bıçak ustası oldu
Karaalioğu ailesinin dördüncü kuşak temsilcisi Şentürk Karaalioğlu da okuldan artan zamanlarında ailesine destek olmak amacıyla bıçak yapımını öğrendiğini belirtti. Ortaöğrenim son sınıf öğrencisi Şentürk Karaalioğlu, “Atalarımızdan günümüze kadar gelen el emeği bıçak üretimini, babamdan sonra ben sürdürmek istiyorum" dedi.