İlçe sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği “Çanakkale Zaferi ve Mehmet Akif Ruhu” programı hıncahınç dolarken programa yediden yetmişe herkes büyük ilgi gösterdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan kısa film gösterimi, Şiir Dinletisi ve Çanakkale Ruhu adlı tiyatro gösterimi ile devam etti.

Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun konuşmacı olarak konuk olduğu Programa; Erenler İlçesi eski Kaymakamı Mehmet Mızrak, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Jandarma Komutanı Ümit Ahlat, Erenler İlçe Emniyet Müdürü Recep Tepetaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Koray Oktay Özten, Erenler İlçe Müftüsü Harun Bayraktutar, AK Parti Erenler İlçe Başkanı Resul Erdoğan Yılmaz, AK Parti Erenler İlçe Kadın Kolları ve Gençlik Kolları,  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mutlu Işıksu, Sakarya Kuvayi Milliye Derneği üyeleri, Erenler Belediyesi Meclis Üyeleri, Erenler Muhtarlar Derneği Başkanı Şaban Süleyman, Erenler İlçesi Muhtarları, Belediye Personelleri, Okul Müdürleri, Öğretmenler ve çok sayıda Erenler’li katıldı.

“Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümü”

Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk yaptığı konuşmada; “Bugün; Şanlı savaş tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 101.Yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, Ecdadımızın kahramanlık ve fedakârlığının doruk noktasına ulaştığı bir azmin, mücadelenin olduğu yerdir. Çanakkale savaşları milletimizin düşmanlarına vatan, bayrak ve Allah sevgisinin ne demek olduğunu; genci, yaşlısı, kadını, erkeği ile nasıl birleştiğini gösterdiği yüce bir er meydanıdır” dedi.

“Akif, bu gün ki mücadelemize ışık tutmaktadır”

Mehmet Akif Ersoy’un hayatına da değinen Başkan Öztürk; “Her zaman duygu, düşünce ve eylemleriyle ön saflarda yer alan, İstiklal mücadelesinin Anadolu'nun tamamına yayılmasına şiirleri ve etkili hitabeti ile büyük katkılarda bulunmuş olan M. Akif Ersoy’u da Rahmetle anıyorum. Akif yalnızca bir destan yazmamış, büyük bir şairin, muzdarip bir ruhun bütün acılarını duyarak, bu milletin acılarını, mazisini, kültürünü, zor günlerini, çilelerini ve bunların çarelerini göstermiştir. Söyledikleri ve yaşadıklarıyla Akif bugün ülkemizin içerisinde bulunduğu ihanet çemberine karşı verilen mücadelemize de ışık tutmaktadır. Akif’in aşılamaya çalıştığı ruh tıpkı bugünkü gibi Anadolu’yu sıradan bir toprak parçası olmaktan çıkarıp uğrunda canlar feda edilebilecek bir vatan haline getiren ruhtur. Bu ruh gönüllerimizde yerini yücelterek korumaya devam edecektir” dedi.

“Çanakkale Ruhu” adlı Tiyatro Gösterisi tüm izleyenlere duygu yüklü anlar yaşatırken, programın sonunda Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun Çanakkale Zaferi ve altında yatan Mehmet Akif Ruhunu anlamak konulu anlatımı ile o günler yeniden yad edildi.


“Mesele bizim Akdeniz’e kıyısı olan bir ülke olmamız”

Çanakkale’nin önemine değinen Sofuoğlu konuşmasında; “Çanakkale büyük bir zaferdir. Abartı değildir. Çanakkale, Karadeniz ve Akdeniz’i birbirine bağladığı için çok önemliydi. Çanakkale Rusların nefes borusudur. Akdeniz Dünya’nın en zengin bölgesi, Dünya’nın ticaretinin geçtiği yerdir. İşte bu yüzden Çanakkale çok önemliydi. Çanakkale kolay kazanılmadı. Emin olun aynı operasyon şu anda da yapılıyor. Mesele bizim Akdeniz’e kıyısı olan bir Ülke olmamız. Hazinenin üzerinde oturuyor olmamız. Bizi buradan uzaklaştırmak için her türlü operasyonu yapıyorlar. O gün de yaptılar bu gün de aynı şekilde yapıyorlar” dedi.

Program sonunda Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Sofuoğlu’na teşekkür ederek günün anısına çiçek ve tablo hediye etti.