10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Şehit Erol Olçok Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Vali Ahmet Hamdi Nayir, Serdivan Kaymakamı Muhsin Çatmadım, Arifiye Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, STK temsilcileri, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan programda İstiklal Marşı, Arifiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin işaret dili eşliğinde okunurken, Sakarya Gündüzlü Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi bünyesindeki engelliler tarafından yapılan etkinliklerin yer aldığı bir sinevizyon gösterisi de sunuldu.

Programın açılış konuşmasını yapan Merkez Müdürü Ramazan Kaya, kuruluş olarak engellilerle gün içerisinde daha kaliteli zaman geçirirken hayata tutunmaları için gerekli desteği vermek ve özellikle engelli annelerine nefes aldırmak, kendilerine gün içinde zaman ayırmalarını sağlamak amacında olduklarını ifade etti. Kaya ayrıca merkez bünyesinde 61 tane kayıtlı engelli vatandaşa Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 15 özel eğitim öğretmeni ile hizmet verdiklerini de belirtti.

Daha sonra bir konuşma yapan Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, sözlerine Ramazan’ı tebrik ederek başladı.

 “Engelli olmak yalnızca farklı olmaktır”

“Toplum büyük bir ailedir” diyen Vali Nayir sözlerini, “Çekirdek aileler olduğu gibi toplumda da aile fertleri arasında yardımlaşmayı ve dayanışmayı önceliğimize alarak kıymetini bilmemiz gerekmektedir. Toplum ailesi içerisinde kadınımızla-erkeğimizle varız, zenginimizle-fakirimizle varız, engellimiz ve engelsizlerimiz ile var olup, bu büyük toplum ailesini bizler oluşturuyoruz. Engellik hiç bir zaman bir kusur, bir özür ya da bir kabahat değil, bir farklılıktır. Buna dayalı olarak zaten devletimiz de özürlü yerine engelli ifadesini kullanmaya başladı. Toplum ailesi içerisindeki engellilerimizin ve onların ailelerinin farklı talepleri ve farklı ihtiyaçları bulunmaktadır. Devletimiz her geçen gün bu konudaki çalışmalarını genişletiyor ve sunduğu eğitim imkanları ile hayatın her safhasında engellilerimizin de yapabileceği bir şeyler olduğunu göstermeye çalışıyor. Spordan sanata, müzikten mutfağa, günlük hayata kadar birçok konuda onları anlayarak, onları hayata hazırlama noktasında güzel bir çalışma örneği gösteriliyor. Gerek devlet kurumları gerekse özel kurumlarda engellilerimizin sağlık ve rehabilitasyon hizmetleri için de büyük gayret sarf ediliyor. Ancak en önemli görev tabi ki ailelere düşüyor. Zaten engelli ailelerimiz büyük bir fedakarlık örneği gösteriyorlar. Devlet olarak bu konuda yaptıklarımız ve geldiğimiz nokta yeterli değildir, ancak daha iyiye ulaşmak için de her kesimin büyük gayret sarf ettiğini de söylemek istiyorum. Bu konuda yaptıkları çalışmalardan ötürü hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzü hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından programda engelliler tarafından seslendirilen şarkılar, türküler, sunulan halk oyunları ve semazen gösterileri ayakta alkışlandı.

Katılımcılar ve engellilerle programın sonunda hatıra fotoğrafı çektiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, Konferans Salonu dışında yer alan el sanatları sergisini de gezdi.

Engelliler ve aileleri ile bir süre sohbet ederek el emeği eserler hakkında bilgiler alan Vali Ahmet Hamdi Nayir, gerçekleştirilen programdaki başarılarından dolayı tüm engellileri kutladığını da ifade etti.