Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 29. Meslek Komitesi ve 15. Meslek Komitesi aylık olağan toplantılarında Sakarya’daki engelli bireylerin sağlık raporu almalarında yaşanan sıkıntılar ve bu konuda uzman doktor eksikliğine değindiler.

Komite adına açıklamada bulunan SATSO 29. Meslek Komitesi Başkanı Ebru Kırtaş, Sakarya’da engelli çocukların eğitim almalarını sağlayacak olan engelli sağlık raporunun alınması konusunda yaşanan sorunların hat safhaya ulaştığını dile getirdi.

Kırtaş konuşmasında, “Şehrimizde engelli sağlık raporu alabilme konusu yıllardan beri çözülemeyen bir sorun olarak gündemdedir. Bu sorun çözülemediği takdirde de çocuklarımızın eğitim almasının önünde engel her zaman kalacaktır. Eğitime muhtaç olan birçok çocuğumuz var ve özel eğitim kurumlarından eğitim almak için rapora ihtiyaçları var. Şehrimizde engelli sağlık raporu sadece çocuk psikiyatri bölümünden alınabiliyor ancak rapor süreleri ile ilgili çok şikayet var. Uzman doktor yetersizliği engelli bireyleri oldukça mağdur ediyor” dedi.

15. Meslek Komite Üyesi Özer Durmuş ise, “Sakarya’da merkezde bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sadece 2 psikiyatrist vardı fakat kısa bir süre önce tayin ve doğum izni vesilesi ile şehrimiz psikiyatristsiz kaldı. Normal zamanlarda raporun verilmesi 3 ay gibi uzun bir süreyi buluyordu şimdi ise hiç alınamıyor. Çevre illerden de artık destek alınamıyor. Çocukların eğitim hakları ellerinden alınmamalı. Bu sorunun düzeltilmesi gerekiyor ve bizler de ilgili iki komite olarak yönetim kurumuzun da desteği ile bu sorunun çözümü için gayret ediyoruz. Bir an önce çözülmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

Eğitim herkesin hakkıdır

Konuyla ilgili açıklamalarını aktaran Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ da, eğitimin önünde hiçbir engel olmaması gerektiğini vurguladı. “Eğitime herkes özgür bir şekilde ulaşmalı ve eğitimini almalıdır. Bu konuyu defalarca dile getirdik ve gerekli kurumlardan destek bekliyoruz. 29. Meslek Komitemiz yıllardır çözüm arıyor ve canla başla çalışıyorlar. Bu raporu alabilmek için engelli çocuklarımız ve aileleri uzun yollar gidip çevre illerimizden temin etmek zorunda kalıyorlar. Bizler eğitime ve eşitliğe önem veren bir sivil toplum kuruluşu olarak şehrimizin ekonomik, sosyal, sağlık ve kültürel imkanlardan en iyi şekilde faydalanması için gayret ediyoruz. Engelli çocuklarımız için çok önemli olan bu raporun Sakarya’dan rahatlıkla alınabilmesi konusunda gerekli kurumlarımızdan tam destek bekliyoruz” ifadelerin kullandı.