Bir damacanaya en fazla 75 dolum yapılacak, bunun takibi karekod ile sağlanacak. Üretici firma, bayideki üründen de sorumlu olacak. Ürün raf ömrü 3 ay ile sınırlanacak. Şartlara uymayan tesis kapatılacak. Bu tedbirlerin su fiyatını üç katına çıkaracağı öne sürüldü.

 

Türkiye Gazetesi’nden Yücel Koç’un özel haberine göre, Sağlık Bakanlığı, 'İnsani Tüketim Amaçlı Su Yönetmeliği'nde yapılacak değişikliği sektör temsilcilerinin görüşüne açtı. Taslakta, özellikle damacana su üretimi ve satışı ile ilgili çok sert tedbirler var. Bakanlık, geçtiğimiz ağustos ayında Türkiye çapında üretim yapan 254 su firmasının ürünlerinde inceleme yapmış, 15 firmanın dolum tesisinde, 114 firmanın da bayideki ürünlerinde uygunsuzluk tespit etmişti. 12 firmanın problemi giderdiği için yeniden üretim yapmasına izin verilirken, gerekli şartları yerine getiremeyen 3 tesisin faaliyeti durdurulmuştu. Yeni taslağa göre; 19 litrelik damacanaların en fazla üç yıl kullanılması ve en çok 75 dolum yapıldıktan sonra hurdaya ayrılması öngörülüyor. Firmalar, kuracakları otomasyon sistemi ile bunu takip edecek. Bu veriler bakanlığa bağlı kurumlar tarafından da izlenebilecek. 

TAŞIMA İÇİN AYRI İZİN 
Gerek pet, gerek damacana suların raf ömrü ise 3 ay ile kısıtlanacak. İçme sularının tüp, otogaz ve petrol ürünleri ile bir arada dağıtımı ve satışı yapılamayacak. Firma, üretimden tüketiciye ulaşıma kadar bütün aşamalarda suyun kalitesinden sorumlu olacak. Suların depolandığı ve satıldığı yerler ısı, ışık, duman ve yağış gibi olumsuz şartlardan korunacak. Suyun naklinde kullanılan araçlar ve satış yerleri için de ayrı izin alınacak. Piyasa denetimlerinde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmesi halinde tesis sahiplerinden, aynı parti veya seri nolu ürünleri toplatıp imha etmesi istenecek. Kaynak, depo ve üretim ünitelerinde suyun geçtiği her aşama da online olarak izlenebilecek. Tesisler ayrıca yılda bir defa Sağlık Bakanlığı tarafından, üçer aylık periyotlarla da ilgili müdürlük tarafından denetlenecek. Analiz sonuçlanmadan, suyun piyasaya arzına ve satışına izin verilmeyecek. Suyun kimyasal, fiziksel veya mikrobiyolojik niteliklerini kesinlikle ve sürekli olarak kaybettiği belirlenirse, işletmenin üretim izni iptal edilecek ve tesis kapatılacak. 

TÜKETİCİLER BİLGİLENDİRİLECEK 
Ruhsatlandırma sırasındaki mevcut şartları kaybeden veya sahte, yanıltıcı belge ibraz eden işletmelerin izinleri iptal edilecek. İzin aldığı halde, 1 yıl boyunca üretim yapmadığı tespit edilen işletmelerin üretim hakkı da iptal olacak. Üretim tesislerinde, dolum yapılan su dışında başka bir kaynaktan gelen su bulundurulamayacak. Damacanalar da sadece dolum yapılan su ile yıkanacak. Belirli bir isim altında ruhsat almış bir suya başka bir su kattıkları tespit edilen işletmecilerin izinleri iptal edilecek. Tüketiciler gerekli önlemleri almayan firmalar konusunda bilgilendirilecek.

DAMACANA SUYUN FİYATI ARTABİLİR

Su Sanayicileri Üreticileri Derneği Genel Başkanı Rahman Kılıç, “Damacanaya karekodlu takibin” sektöre ağır bir yük getireceğini savundu. "Karekod" uygulamasının 4 milyar dolar gibi bir maliyetle sağlandığına dikkat çeken Kılıç, "Yönetmelik değişikliğine ihtiyaç var. Karekod gibi bir uygulamayı işletmelerin büyük kısmı karşılayamaz, karşılasa da bu, perakendede fiyatlara üç kat artış olarak yansır” dedi.