Eğitim-sen Sakarya Şubesi üyesi öğretmenler Ramazan Akdeniz 36 ile Ali Gör ise 37 yıl hizmet verdikten sonra emekliye ayrıldı. Ancak her iki öğretmene emeklilik ikramiyesi olarak 30 yıl üzerinden ödeme yapıldı.

Ramazan Akdeniz ile Ali Gör 30 yılın üzerindeki çalışmışlıkları için tazminat ödenmesi amacıyla hak mücadelesi başlatarak ilk olarak SGK Genel Müdürlüğü Emekli Sandığına dilekçe ile başvurdu. Ancak SGK’nin ret kararı vermesi üzerine öğretmenler, Ankara 10. İdare Mahkemesine gitti. İdare Mahkemesi’nin onaylaması üzerine dava Danıştay’a gönderildi.

Anayasa Mahkemesi’nin, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu md 89/4'te yer alan emeklilik ikramiyesinde 30 yılı aşan hizmet sürelerinin hesaba katılmayacağı yönündeki hükmünün iptal edildiğini dile getiren emekli öğretmenler, böylece 30 yılı aşkın hizmeti bulunan emeklilerin hak ettiği ikramiyeyi almasının önünün açıldığını belirtti.

Emekli öğretmenler, 30 fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli ikramiyesi ödenmesine engel olan yasal düzenlemenin, Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi nedeniyle oluşan yeni hukuki duruma göre, davacıya 30 yılın üzerinde bulunan hizmet süresi için emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu durumda, dava konusu işlemin iptali ile 30 fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli aylığının bağlandığı tarihte yürürlükte bulunan aylık bağlamaya esas tutar dikkate alınarak hesaplanacak emekli ikramiyesi tutarının başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte ödenmesi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında sonucu itibarıyla hukuka aykırılık bulunmamaktadır yönünde bir karar bulunmaktadır" dediler.

Danıştay’ın, 07/01/2015 tarihinden önce emekli olan emekli sandığı emeklilerine de 30 yıldan fazla hizmet yıllarına isabet eden emeklilik ikramiyesi tutarının ödenmesi gerektiği hususunu kabul etmesiyle, iki emekli öğretmen Ramazan Akdeniz ile Ali Gör hukuk mücadelesinden zaferle çıktı.

Ancak, Danıştay’ın bu kararına SGK’nın 15 gün içinde iptal başvurusu hakkı bulunuyor. SGK 15 gün içinde itiraz etmezse emekli öğretmenlere 30 yıl üzerindeki çalışmışlıkları için de tazminat ödenecek./ MEDYADETAY