Balaban gıda olarak faaliyet gösterirken bir süre önce Nestle ile yaptığı ortaklık sonrasında Elvan gıda ile birleşen firmanın Adapazarı 1. OSB’de faaliyet gösteren fabrikasında çalışan işçiler ve bazı sendikaların şube başkanları, fabrikadan sendikayı kaldırmak isteyen yöneticilere sert tepki gösterdi.

440 kişinin çalıştığı ve tamamının da Öz Gıda-iş Sendikasına üye olduğu Elvan Gıda fabrikasından sendikayı çıkarmak istediklerini dile getiren sendikanın Örgütlenme Dairesi Başkanı Göksel Şengün, Balaban gıdanın kısa sürede yaşadığı büyümeye tüm çalışanlar ve sendika olarak katlı verdiklerini dile getirdi.

Şengün, “Bu süreçte disiplinli çalışma ve pazar payı oluşturma, toplu iş sözleşme sürecinin bir sonucudur. Ancak görüyoruz ki, yeni ortaklık döneminde çalışanların ve Öz Gıda-iş Sendikasının bu olumlu katkıları görmezden gelinmekte ve silinip atılmaya çalışılmaktadır” dedi.
Yaklaşık 2 aydır yeni iş verenle görüşme çabalarından hiçbir sonuç alamadıklarını dile getiren Şengün, “Bize cevap verilmediği gibi, üye işçilerimizle bağlantılarımız da kesilmeye çalışılmaktadır. Bunu kabul etmiyoruz. Buna sessiz kalmaya da niyetimiz bulunmuyor” diye konuştu.
Fabrikanın 130 ülkeye ihracat yaptığını ve bununla övündüğünü söyleyen Göksel Şengün, bu ihracatta çalışanların payının göz ardı edildiğini de kaydetti.



“İşçinin sendikalı ve toplu sözleşmeli olması anayasal ve yasal bir haktır” diyen Şengün, “Bu hakkın işçinin elinden alınması ve işçinin toplu iş sözleşmesiz bırakılması ve iş yerinin sendikasızlaştırılmasına Öz Gıda-İş Sendikası ve Hak-iş Konfederasyonu olarak müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Açıklamanın ardından, Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Teyfik Ali Hançeroğlu, Öz Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, Hak İş Sakarya İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir, Öz Gıda-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Hayati Özer, Çelik İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Rıfat Kurt ve Öz Gıda-İş Sendikası üyeleri ile fabrika çalışanları, Elvan gıda sanayi yöneticilerine sarı kart gösterdi.  / MEDYADETAY