SEDAŞ, “güvenli, kaliteli, güvenilir elektrik enerjisine sürdürülebilir erişimi sağlamak” misyonuyla,  sadece çalışanlarının değil tüketicilerin de elektrik enerjisini güvenli bir şekilde kullanmaları için bu konuya dikkat çekmeyi hem yasal bir sorumluluk hem de sosyal sorumluluk olarak görüyor ve uyguluyor.
 
Elektrikte güvenli mesafe olmalı 
SEDAŞ elektrik şebekesi altında veya yakınında vatandaşlar tarafından yapılan çalışmalarda, dikkatsizlik ya da elektriğin bilinçsizce kullanımı veya iş güvenliğinin önemsenmemesi gibi nedenlerle enerji hattına iletken maddelerle temas sağlanması ile birlikte çarpılmalar yaşanmasının üzücü olduğunu ve bu konuda bilinçli, dikkatli ve iş güvenliğini önemseyerek çalışma yapılması gerektiğine, şebeke yakınında yapılan çalışmalarda da mutlaka şebekeye temas etmeyecek şekilde güvenli mesafede bulunulmasına bunun için de gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.
 
Elektriğin varlığı gözle anlaşılmaz
SEDAŞ yaptığı açıklamanın devamında,  “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği” yönetmeliği kapsamında,  enerji nakil hatlarının altlarında pompa, beton mikseri  çalıştırılmaması veya zorunlu olduğu durumlarda enerji nakil hatlarıyla temasın olmaması için önlemler alınması, planlı kesinti yapılabilmesi için önceden izin alınması gerektiği belirtildi.  İnşaat yapım alanının yakınından enerji nakil hatları geçmesi durumunda, yeterli güvenlik mesafesi bırakılıp gerekli güvenlik tedbirleri alınarak çalışılacağı, güvenlik mesafesi belirlenirken nakil hattı tellerinin rüzgârda salınımının da hesaba katılacağı, ayrıca beton mikserleriyle çalışma sırasında pompa kollarının açılması ve toplanmasında çevredeki elektrik hatlarına dikkat edilmesi ve  oluşabilecek risklerin ortadan kaldırılması gerektiği ve bu nedenle  enerji kesintisi zorunluluğu olan yerlerde de mutlaka SEDAŞ’a önceden haber verilmesi,  planlı kesinti önlemi ile  çalışma yapılması, hem insan hayatı ve iş kazaları yaşanmaması  açısından,   hem de yasa gereği, çevre ve kamu güvenliği için büyük önem arz etmektedir. .Elektriğin varlığı gözle anlaşılmaz enerjili tesislere ve makinalara  müdahale edilecekse gerekli önlemler alınmalı ya da mutlaka elektrik kesilmeli” denildi.


 
Elektrik aşırı dikkat ve emek ister
SEDAŞ’ın açıklamasında ayrıca, yapılan binalarda SEDAŞ’tan görüş alındıktan sonra mimari projesinde tadilat, çıkma, kayma, saçak, vb. çalışmalar yapılacak binalar için SEDAŞ’tan yeniden görüş alınması gerektiği bildirildi. Bu gibi durumlarda bir önceki verilmiş olunan görüşün geçersiz sayılacağı açıklandı.  Ayrıca elektrik hattının altına istinat duvarı vb. yapılmaması ve elektrik hattının altına düşeyde 3,5 m’den fazla yaklaşılmaması gerektiği belirtilerek, inşaat yapımı çalışmalarında yapılacak yapının Elektrik Kuvvetli Akım Yönetmeliğinde güvenlik açısından elektrik hatlarının belirtilen yatay ve dikey yaklaşma mesafeleri kadar uzakta olması gerektiğine dikkat çekildi.   Yapı ile elektrik hattının yolun aynı tarafında olması halinde; güvenlik açısından, iskeleye file çekilmesinin, inşaat malzeme taşıma asansörünün elektrik hattı yönünde kurulmaması ile dozer, vinç, beton pompası ve tüm inşaat ekipmanları ile elektrik hattı yönünde kesinlikle çalışma yapılmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca inşaat çalışması esnasında elektrik hattına tesadüfi dokunmayı önleyecek file vb. tüm önlemlerin inşaat firmaları tarafından da alınması gerektiği ifade edildi. Elektrik direklerinin zemininden 2 Metre yanına kadar kesinlikle kazı yapılmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca açıklamada, SEDAŞ’a bildirilen çekme mesafelerinin sahada uygulama esnasında ihlal edilmesi sonucu ve oluşabilecek aksaklıklardan SEDAŞ’ın kurum olarak kesinlikle sorumlu olmadığı da belirtildi. İnşaatlarda iletken hatlara elindeki demir, ağaç parçası gibi malzemelerle temas edecek şekilde çalışanların ölüme davetiye çıkardığı söylendi. Elektrikle ilgili çalışma yapanların da aşırı dikkatli ve iş güvenliği önlemi alarak çalışma yapmaları gerektiği belirtildi.