İmtech gibi teknoloji devi bir şirketin faaliyet gösterdiği sektörlerde ülkemizde kurumsal bir yapı içinde yer alması, bu çerçevede yapılacak yatırımlar ile birlikte ülkemize katma değer sağlaması için, yaklaşık üç senedir  Hendek Belediyesi ve İmtech arasında süren görüşmeler meyvesini vermeye başladı.

Üç yıldır görüşmeler devam ediyor

İmtech adına, İmtech MYT Teknoloji Direktörü Micheal Fischer, Proje Koordinatörü Betina Lewentraut Duran, İmtech Türkiye adına Akın Aksakal İmtech MYT Teknoloji Avrupa Distribitör ve sorumlusu İREM&TRADE GmbH adınada owner Ceo Turgay Aykut, Türkiye Sorumlusu Suat Akın ve Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’nin yürüttüğü görüşmeler sonunda ülkemizin ihtiyaç duyduğu yatırım alanlarından biri olan Katı Atık Yönetim Sistemleri, fosil yakıt ve enerji üretilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Pilot tesis Hendek’te kuruluyor

İmtech , AB ve EU normlarında izinlerine ve EU tarafından  Ton/7.9 € luk bir hibe sertifika belgesine sahip, Dünyada yeni ve tek olan Almanya Çevre Bakanlığı, İSWA Stuttgart Üniversitesi, MYT ve İMTECH in oluşturduğu ZAK Derneği altında (www.zak-ringsheim.de )  1996 yılından günümüze geliştirilen ve henüz ticari bir yapılanmaya gidilmemiş MYT(Maximum Health Technology ) teknolojisi ile ayrışıma tabi tutulmamış katı atıkların işlenerek linyit kömürüne eş değer fosil yakıt ve konutlarda kullanılan doğaldaza eş değer biyogaz üretimi ile ; çöpün %100 geri dönüşümünü sağlayarak, atıkları; belediyelere çöp deponi alanı gibi geri dönüşümsüz yatırımlar yerine yapacakları yatırım ile kendi kendini finase eden, işletim giderini karşılayan,çöpü sorun değil Belediyelere ciddi finasal bir kaynak haline getiren bir Pilot Tesisin Hendek’te kurulması hususunda fikir birliğine varılarak planlama süreci başlatıldı.

Hendek’te know-how kurulabilir

Hendek  Belediye Başkanı Ali İnci’nin gayretleri ile  tesisi yurt dışından İthal etmek yerine, teknolojiyi ve Tesisi İhraç eder durum da olmak için ; İmtech MYT nin dünyadaki yapılanmasında ihtiyaç duyduğu AR-GE, Eğitim ve Know How Tesisi’nin Hendek de kurulması planlanan pilot tesiste yapılması hususunda  görüşmeler bir adım ileri taşınmış İmtech-Beldeiye-Üniversite-Bakanlık işbirliğinde yapılması hususunda ; Know-How ın da ülkemizde getirilmesi için yeni bir görüşme sürecine girilmiştir.

Ekonomiye katkı

Başkan İnci, İmtech in Know-How ı da ülkemize getirmesi durumunda, ihyiyaç duyulan yansanayi için 400’ü aşkın işletmeye katkı sağlayacaği gibi ülkemizde bölgesel olarak yapımına ihtiyaç duyulan tesislerin yatırım bedelleri ülkemizde kalarak katma değer yaratacağını ifade ederk, “Hendek Avrupa’ya teknoloji ve tesis ihraç eder duruma gelecektir. Bunun ile birlikte üretilen fosil yakıt ile çöplerin 100% geri dönüşümü sağlanacak, bölgemizdeki ve ülkemizdeki özellikle çimento fabrikalarına hem sıfır CO2 emisyon değerine sahip hem daha ucuz yeni bir alternatif yakıt üretileceği gibi, işletmelerin ithal ettikleri Linyit kömür oranında ciddi bir azalma olarak ülke ekonomisine ciddi derecede  katkı sağlanacaktır” dedi.

IMTECH KİMDİR?

Imtech N.V. Dünya çapında İnşaat,Stadyum inşa ve Teknolojisi,Enerji,elektrik, elektronik, mekanik ve bilgi-iletişim teknolojileri alanlarında çözümler sunan firma. 28.600 çalışan sayısı ile Dünyanın Lider Firmalarındandır. Imtech 2011 yılında 5,1 milyar Euro ciro elde etmiştir. NYSE Euronext Amsterdam’da işlem gören Imtech’in mevcut piyasa değeri 2.16 milyar Euro’dur. Imtech; Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Almanya, Avusturya, Doğu Avrupa, İsveç, Norveç, Finlandiya, İngiltere, İrlanda ve İspanya Enerji,inşaat ve endüstri pazarlarında güçlü bir konuma sahip dört yüzü aşkın ofisi ile faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda Imtech Avrupa’da bilgi iletişim ve trafik teknolojileri, global olarak da denizcilik alanında teknik servis sağlayıcısı olarak faaliyet göstermektedir. 2010 yılında Imtech, Türk denizcilik teknik servis sağlayıcısı Elkon’u satın alarak Türkiye piyasasına giriş yapmış,2012 Yılındada Arma-Elektropanç ın %80 hissesini satın almıştır. İmtech Co.Kg.(www.imtech.de) İmtech SV Hamburg F.C nin anasponsoru (www.imtech-arena.de ) olmak ile birlikte Bundesliga ekibi F.C BayernMünchen kulübüne ait Alianz Arena stadyumuna  www.imtech.de/medien/pressemitteilungen/detail/mediadetail/medialist/1/fc-bayern muenchen-und-imtech-vereinbaren-langjaehrige-energieeffizienz-partnerschaft/)da Enerji verimliliği konusunda sponsor olmuş VFL Allen gibi değişik liglerdeki birçok kulübe sosyal sorumluluk anlamında katkı sağlamaktadır.2012 Avrupa Futbol Şampiyonasının oynandığı Katowice stadyumunun yapımı  İmtech tarafından sağlandığı gibi diğer yedi Stadyumların İnşaasının değişik aşamalarına katkı sağlamıştır.