Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Bloomberg HT canlı yayınında Sami Altınkaya’nın sunduğu Çıkış Yolu programına konuk oldu. Sakarya’da gerçekleştirilen altyapı yatırımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Dr. Rüstem Keleş, altyapıda Sakarya örneği, yenilenebilir enerji kaynakları, çevre, altyapının geleceği ve yönetimine ilişkin tespitlerini paylaştı.

“Sakarya’da su çeşmeden içilir”

Sakarya’da vizyoner bir yönetim anlayışı ortaya koyduklarını belirterek konuşmalarına başlayan Dr. Rüstem Keleş, “Sakarya; imar, şehircilik ve su yönetimi alanında ortaya koymuş olduğu perspektif açısından çok vizyoner. Şehri koruyarak büyüyen, gelişen ve vatandaş odaklı bir hizmet anlayışı ile hareket ediyor, bu anlayışımızdan asla taviz vermiyoruz. Türkiye’de çeşmeden su içilebilen nadir illerden biriyiz. Suyu korumak ve vatandaşlarımıza sunabilmek çok önemli. Büyükşehir Belediyesi olarak bunu başardık. Yapılan incelemelerde bunu doğruluyor. 193 arıtma tesisi arasında revizyona ihtiyaç duyulman 3 tesisten biri Sakarya’da. ‘Sakarya’da su çeşmeden içilir’ anlayışını sürdürüyoruz” dedi.

“Çevre odaklı yaklaşım”

Su yönetimine ilişkin de konuşan Dr. Rüstem Keleş, “Su yönetimi etkin ve efektif olduğunda su, gıda ve enerji güvenliğini de sağlayabilirsiniz. Su yönetimi; suyu daha kaynağında koruyan, yatağına ulaştığında korumaya devam eden, arıtma proseslerini en üst düzeyde uygulayan ve vatandaşlara en kaliteli suyu ulaştıran bir süreçtir. Yeşili koruyarak hem çevreyi hem de suyu koruyoruz. Su döngüsü buharlaşma yoluyla birçok riski ve etkeni içinde barındırıyor. Avrupa’da ya da başka bir şehirdeki kirlilik su kaynaklarını etkileyebiliyor. Dolayısıyla bu süreçlerin sistematik olarak takip edilmesi, çevreyle birlikte suyun korunması gerekiyor” dedi.


“Suyun her damlasının kıymeti bilinmeli”

“Su konusu sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada küresel ölçekli konuşulan bir konu. Çevre yönetimini etkin uygulamamız, suyun her damlasının kıymetini bilmemiz gerekiyor” diyen Keleş sözlerini, “İmar ve şehircilik uygulamalarına dikkat etmeli, su kaynaklarını eksen olarak almamız gerekiyor. Bizde Sakarya’da bu anlayışı sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda taviz vermiyor ve bizlere destek oluyor. Sapanca; Türkiye’nin en iyi korunan göllerinden biri. Gölün belli noktalarından aldığımız numunelerle suyu takip ediyor, gölümüzü koruyoruz.”

“Altyapıya 1 milyarın üzerinde yatırım”

“1999 yılında acı bir deprem yaşadık. O günkü şartlarda şehir merkezindeki hatlar yenilendi. Daha sonra rehabilitasyon çalışmaları yaptık ve ilçelerimizdeki içmesuyu hatlarını tamamen yeniledik. Nitelikli ve kaliteli malzemeler kullandık. SASKİ olarak her noktayı, suyun tüm özelliklerini kontrol ediyoruz. Sakarya’nın tüm bölgelerinde yılda yaklaşık 70 bin numune alıyoruz. Yatırımlarımızda altyapıyı kontrol edilebilir ve sürdürülebilir bir şekilde inşa ettik. Ekiplerimiz 7/24 görev başındalar. Akıllı telefonlar üzerinde suyun tüm değerlerini anlık olarak takip ediyoruz. 2009 yılından bu yana altyapıya yaptığımız yatırımı 1 milyarı aştı. Bu yıl ise 300 milyonluk yatırımlarımız olacak.”

“SASKİ 4.0”

“Dünyada uygulanan Endüstri 4.0’ı SASKİ 4.0 olarak uygulamaya başladık. Tüm tesislerimizi uzaktan izliyor, uzmanlarla bir araya geliyoruz. Dünya standartlarında olması gereken kriterleri kanunen yükümlülük haline gelmeden biz uygulamaya başlıyoruz. Altyapı yönetimi aslında sağlıklı endüstriyel gelişimin ve insan sağlığının bir garantisidir. Modern ve sağlıklı altyapı yatıırımı hayata geçirdiğinizde yatırımcıyı da bölgeye çekersiniz. Biz Sakarya olarak bu anlayışın güzel bir örneğini veriyoruz. Su kaynaklarını koruyarak, yatırımcıları arttırabilirsiniz. Yaptığımız görüşmelerde sanayicilerimize içmesuyu ve kullanılan suyu arıtma garantisi veriyoruz.”

“Doğal güzellikleri koruyoruz”

“2014 yılında tüm il sınırları Büyükşehir Belediyemize dahil oldu. Güneyde Sakarya Nehri’ne, Kuzey’de Karadeniz’e atıksular karışıyordu. Bögelerimizde atıksu arıtma tesisleri inşa ettik ve doğal güzelliklerimizi korumaya aldık. Çevre yönetimi ile ilgili proaktif yöntemler geliştirdiğiniz takdirde doğal güzellikleri korumuş olursunuz. SASKİ olarak su yönetimi konusunda verecek hiçbir tavizimiz yok. Su kaynakları ve çevreyle ilgili koyduğumuz tavrı sürdüreceğiz. Ben şuna inanıyorum; bir il su yönetimi konusunda tavizsiz olursa çağdaş dünyadaki gibi sularını koruyabilir.”

2Su hayattır”

“İnsanlara su sağlamak bizim görevimiz. Ancak biz bütün yaratılmışları kapsayan çalışmalardan sorumluyuz. Su yönetimi sadece insanların ihtiyaçlarını sağlayan bir yönetim olmamalıdır. Su bütün canlı hayatının kaynağıdır. Su varsa hayat vardır. Çağdaş dünya su yönetimini başarmışsa biz de başarmalı ve taviz vermemeliyiz. Su; yerine herhangi bir şeyin ikame edilmediği bir kaynak. Suyu korumamız ve önceleyen yatırımlar yapmamız gerekiyor” şeklinde tamamladı.