Sakarya Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Gökhan Gedikli, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde görevli doktora, hasta yakınları tarafından yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.

Gedikli, “Acil Servislerde aşırı başvuru yükünün getirmiş olduğu iş yoğunluğu hizmet almak isteyen vatandaşlarımızın acil kavramını işinin çabuk görülmesi olarak yorumlaması sonucu bu elim olaylar yaşanmakta olup, şiddet uygulayanların haklılığını göstermemektedir. Şiddet bir hak ve hizmet talep yöntemi değildir. Şiddet ilkel toplumların dili olup modern ve medeni dünyamızda yer almamalıdır. Acil Servislere başvuru yükünün azaltılması, gerçek acillere gerekli ve yeterli zaman ve müdahalenin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı, ilgili STK’ların, sahada çalışanların ve akademisyenlerin mutlaka görüşlerine gerekli hassasiyeti ve ehemmiyeti göstermeli, radikal kararlar ile çözümleri üretmelidir. Aksi takdirde acil servislerde ne çalışacak personel kalacaktır ne de hizmet kalitesi artırılacaktır” dedi.

Sakarya Tabip Odası olarak sağlıkta şiddet konusunda 2013 yılında meclis araştırma komisyonu raporu yayınlanmasına rağmen gerekli tedbirleri almak ve anayasal düzenlemeleri gerçekleştirmekte bir türlü harekete geçmeyen yetkilileri tekrar göreve davet ediyoruz” diyen Gedikli, “Sakarya Tabip Odası olarak hekime ve sağlık çalışanına şiddetle mücadelede meslektaşımızın yanında olduğumuzu bildiri ve olayın yakın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” şeklinde konuştu.

 “CAN GÜVENLİĞİ YOK”

Türk Sağlık Sen Sakarya Şube Başkanı İrfan Korkmaz da, yaşanan saldırıyı kınayarak, “Gün geçmesin ki, bir hastanemizde bir çalışanımız şiddete, hakarete, küfre maruz kalmasın. Her geçen gün yüzlerce çalışanımız bu tür olaylara maruz kalmaktadır. Son olarak da, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde ortalama günlük bin 200 hastaya hizmet vermeye çalışan sağlık çalışanlarımızdan, Asistan bir arkadaşımız hasta yakınlarının fiziki saldırısına maruz kalmıştır. Elbette bu saldırıların hukuki süreci devam edecektir. Acile getirilen hasta yakının psikolojisini elbette anlayabiliyoruz. Bizim çalışanlarımız hastaların her sözüne karşılık verse, hastanelerimiz hizmet veremez duruma gelir. Ancak birilerinin laf üretmekten ziyade, iş üretmesi gerekmektedir. Sadece Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi değil, pek çok hastanemizin acil servisleri aynı durumdadır. Geçmişte de buna benzer olayların yaşandığı hastane acillerimizde ki güvenlik tedbirlerinin mutlaka ve mutlaka arttırılması gerekmektedir. Hasta yoğunluğu göz önüne alınarak, personel takviyesi yapılmalıdır. Hastane polislerinin yetkileri hastane acillerine göre yeniden düzenlenmelidir. Arkadaşlarımıza yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Temennimiz sağlık çalışanlarımızın bundan sonraki süreçte bu tür saldırılara maruz kalmamalarıdır” dedi.