Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Milliyetçi Hekimler Derneği Başkanı Orhan Gedikli yaptı. Gedikli, Türk milliyetçilerinin İslami cemaatleri dışlamadığını belirterek, “Ancak, devlet tarikatları ve cemaatleri kontrol etmelidir. Tarikat şeyhlerine belgeyi devlet vermelidir. Tarikat, insanı Allah’a götüren yoldur, bankaya götüren değil” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Tayfun Amman da konuşmasında, tarikatların görevlerinin dışına çıkmadığı sürece güzel bir oluşum olduğunu söyledi.
FETÖ’nün nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu anlatan Amman, devletin dini cemaatleri kontrol altında tutması ve denetlemesi gerektiğini, yoksa art niyetli kişilerin bu oluşumları kullanabileceğini belirtti.
Dini cemaatlerin Türkiye’nin büyük görünen küçük bir gerçeği olduğunu anlatan Amman, “Dini cemaatler nüfusun yüzde 3’ünü oluşturuyor, insanların yüzde 95’i bu yapının dışındadır. Organize oldukları için büyük gözüküyorlar” diye konuştu.
Konferansı medya detay yazarları Yusuf Gedikli, Hüdavendigâr Onur, gazeteci İsrafil Kumbasar’ın da aralarında olduğu çok sayıda davetli izledi.