Adapazarı Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Gümüşel açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Bugün basın bayramı. Her yıl 24 Temmuz’da basınından ‘sansürün’ kaldırılması münasebetiyle ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ kutlanmaktadır.

Bundan tam 111. yıl önce, II. Meşrutiyetin ilanıyla birlikte, çıkan gazeteler sansür memurlarına verilmeden basılmış ve bu tarihten itibaren de 24 Temmuz ‘sansürün kaldırılması’ olarak kutlanmaya başlamıştır.

O günden bugüne gazetecilik mesleğinde büyük değişim yaşamıştır. Bu değişimim en bariz örneği ‘internet haberciliği’ olmuştur. Özellikle ‘internet medyasının’ hızla yaygınlaşması, haber anlayışını da yazılı medyadan başka mecraya taşımıştır.

Dolayısıyla insanlar altık haber alma ihtiyaçlarını ‘internet medyası’ aracılığıyla gidermeye yönelmiştir. Bu anlamda baktığınızda bir takım engellemeler olsa da ‘internet medyası’ daha özgür bir rol üstlenmiştir.

Ancak özellikle ‘sosyal medya’ ile birlikte kamusal sorumluluk gerektiren bazı gazetecilerin, basın ahlak kurallarına eksiksiz uymayı ve uygulamayı kendilerine vazgeçilmez ilke edinmeleri yönündeki kurala uymakta zafiyet gösterdikleri ortaya çıkmıştır.

Sosyal medya üzerinden basın meslek ilkelerine ve iletişim etiğine uygun olmayan yayın yapanlar, öncelikle kendilerine, sonra görev yaptıkları basın-yayın kuruluşlarına ve genelde gazetecilik mesleğine zarar verdiklerini ve vereceklerini asla unutmamalıdırlar.

Üstelik iletişim etiğine uygun olmayan yayınlar yapıp, yanlı ve kasıtlı haberlerle belirli bir amaca hizmet edip gerçekleri gizlemeye çalışmanın da sansürden hiç bir farkı yoktur. Tek fark; birinde haberler sansür memurları tarafından alenen kontrol edilir, diğerinde ise ‘derin sansürcüler’ tarafından gizli yönlendirilir.

Netice itibariyle, hakların kazanılması kolay değildir. Hele 1908 yılında ‘sansüre’ karşı verilen mücadele hiç de kolay olmamıştır. Bize düşen bu mücadelelere gölge düşürecek hiç bir oluşum içinde yer almamaktır.

Bu temenniyle 24 Temmuz 1908’de gazetecilerin sansüre başkaldırısına dayanan Basın Özgürlüğü için bizler; habere ulaşma ve yayınlama sürecindeki engellemelere karşı mücadelemizi, sonuna kadar sürdürmeye kararlı olduğumuzu duyurup, tüm meslektaşlarımızın Basın Bayramını kutluyorum.”