TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Sakarya İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Dedeoğlu; soba ve baca hakkında bilgilendirme ve uyarıda bulundu.

“Doğalgaza geçilmesinin üzerinden onca zaman geçmesine rağmen birçok vatandaşımız halen ısınma acıyla soba kullanımına devam etmektedir” diyen TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Sakarya İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Dedeoğlu; “Her kış geldiğinde, sobadan sızan gaz nedeniyle ölüm, bacadan kaynaklı yangın haberlerinin duyulması herkes gibi bizleri de derinden üzmektedir. Bunun en son örneği de Hendek’te bir bacanın tıkanması sonucu meydana gelen yangın haberi olmuştur” dedi.

Dikkat

Toplumsal yaşamın belirli standartlara kavuşturulması yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Vedat Dedeoğlu; “Odamız, doğalgazın konutlarda güvenli kullanımı, günlük yaşantımızda enerji verimliliği, soba baca şofben, Lpg’li araçların güvenli kullanımı gibi hayati konularda broşür ve kılavuzlar yayınlayarak, halkımızın bilinçlenmesine de katkılar sağlamaktayız. Soba alırken mutlaka standartlara uygun yapılmış TSE belgeli olmasına dikkat etmeliyiz. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, aşırı doldurulmamalıdır zira aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağından baca çekişi zayıflar. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalı, sobanın bulunduğu odada sobanın söndüğünden emin olmadan yatılmamalıdır. Sobalarımızın temizliği ve bakımını düzenli olarak yapmalıyız. Bunu yaptığımızda verimli yanmasının yakıt tasarrufuna katkıda bulunduğu gibi çevreye zarar veren emisyonların da azalmasına neden olacaktır” diyerek uyarıda bulundu.

Baca

“Sobamızı yeterli hacimde bir yere koymalıyı” diyen Dedeoğlu; “Yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirmeliyiz. Soba ile duvar arasındaki açıklığın en az 50 cm olmasına dikkat etmeliyiz. Boruları kısa ve düşey doğrultuda takmalı, uzun yatay boru kullanımından kaçınmalıyız. Sobanın bulunduğu yeri sürekli havalandırmalıyız. Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar yalıtılmalı veya baca duvar kalınlığı en az 10 cm olmalıdır. Pencere ve duvar delinerek yapılan bacada mutlaka delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmalıdır. Aksi halde soğuyan baca gazı içindeki su buharı yoğunlaşır ve baca çekişi azalır. Yükselmesi zorlaşan bacadaki gazlar soba ve boru çevresindeki çatlak, delik gibi boşluklardan odaya sızar ve bu gaz içindeki karbonmonoksit zehirlenmelere neden olur. Böyle bacalarda daha fazla kurum ve katran oluşur bu da bacanın tıkanmasına yol açar. Bacası temizlenmeyen sobalarda verimli bir yanma gerçekleşmez ve yakıt sarfiyatı fazla olur. Yangın emniyeti için bacalar çatının mahyasından en az 50-80 cm yükseklikte olmalı, etkili baca yüksekliği en az 3.5 m en fazla da 5 m olmalıdır. Bacalara yağmur suları, ağaç yaprakları vb. maddelerin girmesini önlemek içinde mutlaka başlık kullanılmalıdır. Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre odun, kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanılması halinde bacalarımızı 2 ayda bir temizletmeliyiz” dedi.