Toplu açılış töreni için Sakarya’ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış öncesinde Demokrasi Meydanında vatandaşlara hitaben bir konuşma yapıyor.
Konuşmasına her Sakarya ziyaretinde yaptığı gibi “Sakarya” şiiri ile başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 1,5 yılda 14 şehit verdiğini söyleyerek, Allah’tan rahmet diledi. Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ü de özellikle andığını belirten Erdoğan, terör örgütünün bir kez daha namert olduğunu ispatladığını belirtti.
Terör örgütünün istediği namertliği yapabileceğini ancak tüm birimlerin mertçe mücadelesini sürdüreceğini ifade eden Erdoğan, “Nereye kaçarlarsa kaçsınlar, peşlerindeyiz” dedi.
15 Temmuz’da, mücadele için yola çıkanların da şehadete yürüdüğünü söyleyen Erdoğan, “Ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışındaydılar. Terör örgütleri ve FETÖ’cüler ülkemizi sıkıntıya sokmak için her türlü oyunu oynadılar. DEAŞ, PKK tüm örgütleri üzerimize saldılar, FETÖ’yü de harekete geçirdiler. Bizi diz çöktüreceklerini sandılar. Ama onlar bu milleti, Sakaryayı ve Sakaryalıları tanımıyor. Bu milletin neler yapabileceğini bilmiyorlar. 17-25 Aralık’ta, çukur eylemlerinde, 15 Temmuz gecesi koskoca bir milletin nasıl tek yürek olduğunu, ülkesine, özgürlüğüne sahip çıktığını gördüler. Suriye’de terör örgütlerini nasıl darmadağın ettiğini, nasıl darbe üstüne darbe indirdiğini gördüler. Onun için böyle davranıyorlar. Neymiş efendim, Türkiye Avrupa’da seçim propagandası yapamazmış. Sen gidip yapıyorsun. Ben başka bir ülkeye gittiğimde yoksa beni içeri mi alacaksınız? Bir Alman TV’sinde bir Alman, Türkiye’den kaçan ajan teröristi rezil etti. Erdoğan’a diktatör demekle yanlış yapıyoruz, bunun düzeltilmesi lazım dedi. Şimdi devran değişti. Bunlar, vizelerin kaldırılması meselesinde söz verdiler, tutmadılar. Şimdi geri kabul diyorlar. Geç onları. Benim bakanımı Hollanda’ya sokmayacaksın, Dış İşleri Bakanına uçuş izni vermeyeceksin. Konsoloslukta vatandaşlar ile görüşmesine izin vermeyeceksin, buraya giriş izni isteyeceksin. Yok öyle bir şey. Sen atını, itini benim Türk vatandaşımın üzerine mi saldın? Bunun bedelini ödeyeceksin. Sen seçimi 1. Parti olarak almış olabilirsin, ama Türkiye gibi bir dostunu kaybettin. Seçimden sonra Başbakanla yemek yiyebiliriz. Biz de öyle bir Başbakan yok. Geç o işi. Sen kaybetti. Avrupa’da kim bunları yapıyorsa, ki Almanya bu işin başını çekti. Onlarla da bunu konuşacağız. 4 bin 500 PKK’lının ismini verdim. Tek birini vermediler.”

Türkiye’nin yurt dışında 3 milyona yakın seçmeni olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bunlar bizim vatandaşımız, hem soydaşımızdır. Bu sayı 30 milletvekili demektir. Bu yok sayılabilir mi? PKK her tarafı yakıp yıkıyor, onlar zarar vermiyor. Berlin’in göbeğinde çadır kurdurup, posterlerini asıyorsun. Bizimki diplomat. Diplomatın önünü kesiyorsun. Soydaşlarımın önünü kesiyorsun. Ben onların hakkını aramazsam kimin hakkını arayacağım. Hayır diyenlere kapılarını açıyorsun. Hayır kampanyası yapmak için Avrupa’yı gezen, bunlardan biri de Barolar Birliği Başkanıdır. Senin PKK ile yan yana olmanı kim anlatabilir. Kandil, PKK başı, bölücü terör örgütü yandaşları hayır diyor mu? Kişi sevdikleriyle beraberdir. Hayır diyenler bu ülkede ne kadar güzel şeyler yapılmışsa hepsini hayır demiştir. 15 Temmuz köprüsü yapıldığında o zamanın solcuları hayır dedi. Fatih Sultan köprüsüne hayır dediler. Yavuz Sultan Selim köprüsüne, Osman Gazi köprüsüne, Marmaray’a da hayır dediler. 3 yılda Marmaray’dan geçenlerin sayısı 200 milyon. Avrasya tüneline de hayır dediler. Şimdi sesleniyorum; Hayır diyenler 18 Mart Çanakkale köprüsünün temelini atıyoruz. Evet mi hayır mı? Sıkıysa hayır desinler. Artık millet bunları yutmuyor. İnşallah dünyanın bir numaralı köprüsü olacak. Bunlar hayır derler ama köprülerden geçerler. Geçsinler. At denize balık bilmezse halik bilir. Avrupalılara sesleniyorum; Türkiye’deki halk oylamasından size ne? Bu ülkenin sistem değişikliği ile nasıl bir sıçrama yapacağını iyi biliyorlar. Korkuları var” diye konuştu.

16 Nisan’ın yeni bir sistem ve lider ülke Türkiye’yi meydana getireceğini belirten Erdoğan, tüm vatandaşları kapı kapı dolaşmaya çağırdı. Özellikle kadınlardan destek isteyen Erdoğan, “18 maddeyi tek tek anlatın. Hanımlara büyük görev düşüyor” dedi.
CHP zihniyetinin de 50 cente muhtaç bir Türkiye isteyenlerin arasında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkelerinin dünyaya insan hakları, demokrasi ve özgürlük dersi verdiğini ancak kendi çıkarları için her şeyi yaptığını belirtti. Yapılanları Nazizm olarak nitelendiren Erdoğan, Hollanda’nın Srebrenitsa’da Boşnakları katlettiğini söyleyerek, “Yazıklar olsun sizin AB müktesebatınıza, yazıklar olsun sizin hukukunuza, adaletinize. AB yaptığı açıklamada, isterseniz başörtülü çalışılmasına izin vermeyebilirsiniz dedi. Hani inanç, hani din özgürlüğü? Bunlar haçlı-hilal mücadelesini başlattılar. Başka bir izahı olamaz. Şu anda yaptıkları budur. Avrupa hızla 2. Dünya savaşı öncesi günlere doğru yuvarlanıyor. Sakarya kir okutan olukların ağızlarına 16 Nisan’da tıkıyor mu? Sakarya, devletiyle siyasetçisiyle, medyasıyla ülkemize her türlü çirkinliği sergileyen Avrupa’ya 16 Nisan’da dersini veriyor mu? Sakarya, terör örgütlerine 15 Temmuz’daki gibi bir ders veriyor mu? Sakarya, ana muhalefete 16 Nisan’da dersini veriyor mu? Sakarya 16 Nisan’da ayağa kalkıyor mu?” diye konuştu.

Erdoğan, Sakarya’nın oylarını 16 Nisan’da saniye saniye takip edeceğini belirterek, “Bakalım sandıkları patlatacak mısınız?” dedi.
16 Nisan’da yeni bir yönetim sistemine geçileceğini kaydeden Erdoğan, yeni sistemin amacının ülkedeki güven ve istikrarı kalıcı hale getirmek olduğunu söyledi. Hazırlanan 18 maddede, yeni anayasanın ne getirip, ne götüreceğinin açıkça yer aldığını belirtti. Hem Yürütmenin güçlenmesi hem de iki başlılıktan oluşan sıkıntıların giderilmesi için yeni sistemin önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirerek, katıldığı radyo programında yaptığı konuşmayı dinletti.
Kılıçdaroğlu’nun meclisin kapatılacağı yönündeki açıklamasının da yalan olduğunu kaydeden Erdoğan, “Tam tersi meclis güçlendiriliyor” dedi.
Yeni sistemde Cumhurbaşkanının, bütçe dışında meclise kanun teklifi bile veremediğini söyleyen Erdoğan, meclisin denetim gücünün de artacağını belirtti. Kılıçdaroğlu’nun hem parlamenter sistemi savunduğunu hem de parlamenterlere hakaret ettiğini söyleyen Erdoğan, yeni sistemle iddia edildiği gibi milletvekili sayısının da fazla olmadığını kaydetti.

“Yatıyorsun, kalkıyorsun yalan söylüyorsun” diyen Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği gibi yeni sistemle Cumhurbaşkanının yargıya da karışamayacağını belirtti. Erdoğan, “Ana muhalefetin derdi ve korkusu, bunların hiç biri değil. Ana muhalefet milletten korkuyor. Biliyorlar ki, 16 Nisan’dan sonra, söz de, karar da, yetki de millete geçecek. Cumhurbaşkanını ve hükümeti millet belirleyecek. Yıllarca vesayetle milleti yönetenler artık. yönetemeyecekler. Hakikatlere gözlerini kapatıp, sadece bunları dinleyenler, Türkiye’nin batacağını, geri gideceğini sanır” diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerin ağırlıklı olarak başkanlık ve yarı başkanlıkla yönetildiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin gelişmesi için başkanlık sistemini hayata geçirmek istediklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı sisteminin dünyada örneğinin bulunmadığını söyleyenler olduğunu belirten Erdoğan, her ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda kendi yönetimini oluşturduğunu kaydetti. Erdoğan, “Biz de kendi geliştirdiğimiz sistemi 16 Nisan’da milletin onayına sunacağız. Yerel yönetimlerde de herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek” dedi.

Hukuk, anayasa, yasa, kararname bilmeyenlerin hezeyanları olduğunu söyleyen Erdoğan, “Anayasanın düzenlemelerin üzerinde kararname olamaz. Parlamentonun çıkardığı kanun üzerinde kararname olamaz. Bir konuda kanun varsa, Cumhurbaşkanı kararname çıkaramaz. Milletimiz bizi belediye başkanlığından bilir. Biz ülke nasıl yönetilir biliriz. BM genel kurulundaki yaptığım konuşmayı eleştiriyor. Sen hiç BM genel kurulunda konuştun mu? Durup dururken Cumhurbaşkanına hakaret, saygısızlık etme. Biz omurgalıyız. Ülkemde başka orada başka. Bizde böyle bir şey yok. Yalpalama yok. Dürüst siyaset budur. Milletimiz bizi 12 yıldır yürüttüğümüz siyasetten, Cumhurbaşkanlığından bilir. Sizden destek istiyorsak, Cumhurbaşkanlığı sistemi, ülke ve millet yararına olduğu içindir. Milli olan, demokrat olan, yerli olan hiç kimsenin bu anayasa değişikliğine karşı çıkmaması gerekir. Türkiye’nin istikrarlı bir yönetim için bu sisteme ihtiyacı var. Türkiye’de hükümetlerin ortalama ömrü 16 ay. Bu kadar sürede istikrar olur mu?” şeklinde konuştu.
1990’dan bu yana koalisyon hükümetlerinin ekonomiye zararının 850 milyar olduğunu kaydeden Erdoğan, bu paranın ülke gelişimine büyük katkı sağlayabileceğini söyledi.
Bu seçimin asıl gençler için önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, “16 Nisan asıl sizin gününüz. 8 milyon genç, 16 Nisan’dan sora seçilme hakkına da sahip oluyor. Ana muhalefet, 18 yaşındaki çocuklarımızı meclise sokup, askerlikten kurtaracağımızı, 2 yıl sonra da 10 bin lira maaş bağlayacağımızı söylüyor. Bu da yalan” dedi.
Seçilme yaşı düştüğünde her partiden meclise giren olacağını, bunu sadece AK Parti’ye mal etmemek gerektiğini söyleyen Erdoğan, emeklilik konusunda da ortaya atılanların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Bu yalanlara cevap vermeyi kendine zül adlettiğini söyleyen Erdoğan, “Bunlara ilkokul çocukları bile güler. Böylesine komik ve acınacak durumdalar” dedi. 


Sakarya’ya bu kez de eli boş gelmediğini söyleyen Erdoğan, yatırımların açılışını yapacağını, bu yatırımların en önemlisinin de Karasu limanı olduğunu kaydetti. 22 yılda bitirilemeyen Karasu limanının 2 yılda tamamlandığını söyleyen Erdoğan, limanın Sakarya’ya büyük katkısının olacağını ifade etti.
“Tek Millet için Evet mi? Tek bayrak için evet mi? Tek vatan için evet mi? Tek Devlet için Evet mi?” diye soran Erdoğan, “Bizi bölemeyecekler. Türkiye’deki 80 milyonla tek milletiz. Kimse vatanımızı bölemez. Bölmeye gayret edenlerle, her yerde askerimiz, polisimiz, korucumuz gerekli müdahaleyi yapıyor. Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devletinden başka devletimiz yok. Birileri hesaplar yapıyor. Bu hesapları 16 Nisan’da bozacağız. Bir olacağız, iri olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız. Hep birlikte Türkiye olacağız” diye konuştu.


/MedyaDetay.com