Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, Arifiye’de radyasyon şüphesiyle yaşanan olayla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek üzere açıklamada bulundu.  Arifiye’de yaşayan 16 yaşındaki Eyüp B.’nin18 Ekim Salı günü saat 16.00 civarında amcasının oğlunun çalıştığı bir baraj inşaatından 8-10 cm uzunluğunda tesbihe benzer bir aparatı alıp bu cismi pantolonun arka cebine koyarak eve getirdiğinin anlaşıldığını dile getiren Sağlam,“Eve getirilen cismi evde bulunanlar da incelemişler ama dokunmamışlar” dedi.

“Amcasının oğlu haber verdi”
Sağlam, Eyüp B.’nin bir gün sonra bulantısının olması nedeni ile Sakarya EAH Çocuk Polikliniğine başvurduğunun belirlendiğini ancak yanında kimliği bulunmadığı için evine kimliğini almaya gittiği ve yeniden Toyota-sa İlkyardım Hastanesine başvurduğunu kaydetti.
Sağlam,  “Hastanede iğne yapılmış. Herhangi bir tetkik istenmemiş. Hastanın her iki gluteal bölgesinde şişlik ve kızarıklık başlamış. 20 Ekim Perşembe günü saat 10.51’de Sakarya EAH Çocuk Acil polikliniğine gluteal bölgede şişlik nedeni ile gelmiş. Fizik muayenede her iki gluteal bölgede 5x5 cm ebatlarında 2. derece yanık tespit edilmiş. Bu sırada hastayı amcasının oğlu telefonla arayarak, barajdan iki gün önce aldığı aparatın radyasyon yayan bir madde olduğunu söylemiş.

“Şüphe üzerine tüm önlemler alındı”
Hasta bu durumu doktora bildirmiş. Doktor bunun üzerine tetkik istemiş ama kan alınmamış. Bu sırada Hastane Müdür Yardımcısı Dilek Arslan’ı Sivil Savunma görevlisi Nesrin Ünlü arayarak hastanın radyoaktif maruziyetinin olabileceğini bildirmiş. Bu nedenle AFAD ile görüşme yapılarak bilgi istendi. Acil serviste hasta kabulü durduruldu. Hastayı muayene eden hekim izole edilerek duş aldırıldı. Hastanede bulunan hastalar bahçeye alındı ve ölçüm için beklenmeye başlandı. Hastanın evinde yapılan ölçümlerde yüksek radyasyon tespit edildiği bilgisi alındı. Bu sırada yeni başvuran hastalar Serdivan Kampüsündeki Acil Servisimize yönlendirildi. Saat 14.20’de AFAD ekipleri geldi ve hasta ile birlikte maruziyet riski olan tüm çalışan ve hastalardan ölçüm yapıldı. Tamamında normal sınırlarda bulundu. Ölçümler tutanak altına alınarak hasta kabulüne başlandı. Hasta çocuk cerrahi, çocuk hematolojisi, radyasyon onkolojisi ve dermatoloji ile konsülte edildi. Çocuk acil servis yaklaşık 2 saat kapatıldı.

“TAEK şüpheli cismi inceledi”
Bu sırada acil başvuru alınmadı. Hastalar Hastanemiz Serdivan Ek Binası Acil Servisine yönlendirildi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından çocuğun evinde yapılan ölçümlerde gama ışını yayan bir medde olduğu, sadece maddenin bulunduğu yerde radyasyon yaydığı, kişilerden bulaşma olmayacağı bildirildi. Hasta Sakarya EAH Çocuk Servisine yatırılarak hemogram istendi. Yanıkları ile ilgili olarak pansuman uygulandı. Gerekli tedbirler anında alındı. Çok şükür korkulan bir durum ortaya çıkmadı.”
Sağlam aile bireyi 9 kişinin de Toyota-sa İlkyardım Hastanesi’nde muayene ve tetkiklerinin yapılarak gözlem altına alındığını ve aile bireylerinde de herhangi bir radyasyon riskine rastlanmadığını kaydetti.