Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SÜEAH) bünyesinde açılan Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde incelemelerde bulundu. Başhekim Yardımcısı Uz. Dr. Mehmet Kılıç ile Servis Sorumlusu Uz. Dr. Defne Alikılıç yeni hizmete giren yoğun bakım ünitesiyle ilgili Genel Sekreter Sağlam’a bilgi verdi. 8 yatakla hizmet veren yoğun bakım ünitesinde 11 hemşire ve 4 personelin görev aldığı belirtilirken, Genel Sekreter Sağlam yoğun bakımda yatan çocuk hastalarla ilgili de bilgi aldı.

İL DIŞINA SEVKLER AZALACAK

Sağlam, SÜEAH’da açılan Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi ile ilimizde daha önce yoğun bakıma ihtiyaç duyan ve komşu illere gönderilmek zorunda kalan çocuk hastaların il dışına gidişinin azaltılmasına yönelik önemli bir adım atıldığını dile getirdi. 8 olan yatak sayısının artırılması yönümde çalışmalar olduğuna da dikkat çeken Sağlam “Çocuklarımız için açılan yoğun bakım da bu bağlamda önemli bir hizmet.”  diye konuş.

ORTALAMANIN ÜZERİNDEYİZ

Yoğun bakım ihtiyacı doğrultusunda boş yatak bulmanın sadece Sakarya’da değil ülke genelinde ciddi bir sıkıntı olduğunu dile getiren Sağlam, yaşanan durumla ilgili değerlendirmede bulundu. Sağlam “İl dışına sevkleri azaltmak adına ciddi anlamda çalışmalar yapılarak 92 olan yoğun bakım yatak sayımızı 175’e çıkardık. İl geneline baktığımızda yoğun bakım yatak sayısı 240’a yükseldi. Bu anlamda nüfusa göre yoğun bakım yatak sayısı bakımından Türkiye ortalamasının üzerindeyiz.” dedi.

ULUSAL KOORDİNASYON SİSTEMİ

İlimizde açılan yoğun bakımların sadece Sakarya’ya özel hizmet vermediğinin altını çizen Sağlam, il dışından gelen hastalarında ilimizde yoğun bakım hizmeti aldığını dile getirdi. Sağlam “Önceden büyük ölçüde dışarıya hasta sevki yapan ilimiz artık diğer illerdeki ihtiyaçlara cevap vermeye başladı. Yoğun bakım sisteminin ulusal bir sistem olduğunu unutmamak gerekiyor. İhtiyaç durumunda bir hastanın hangi ilde olursa olsun yer bulunduğu zaman yatırıldığı bilinmeli. Sakarya’da yoğun bakım açmakla ilimizdeki bu ihtiyacın kökten çözümü gibi bir durum mümkün değil. Çevre iller başta olmak üzere bütün illerde yoğun bakım sayısı artırılmalı. Misal, biz yoğun bakım yatak sayımızı 500 yatağa çıkarsak da boş olan yataklara diğer illerden hastalar sevk edilecek. İhtiyaç dahilinde o yatakları boş bırakma lüksümüz yok. Sistem bu şekilde işliyor.” sözleriyle yoğun bakım konusunda önemli açıklamalarda bulundu.