Çin'in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan ve 14 bin 704 kişinin ölümüne sebep olan koronavirüsün ardından Çin'de yeni bir salgın tehlikesi ortaya çıktı. Çin'in Yunnan eyaletinden Shandong'a otobüsle yolculuk eden bir kişinin hantavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Çin kaynaklarından gelen bilgilere göre hayatını kaybeden kişiye yapılan testlerde hantavirüs tespit edildi. Otobüsle seyahat eden diğer 32 yolcunun da hantavirüs sebebiyle karantine altına alındığı öğrenildi.

Hantavirüs nedir?

Bunyaviridae ailesinden bir RNA türü olan Hantavirüs adını ilk izole edildiği bölge olan Güney Kore'deki Hantaan Nehri'nden alıyor. Virüsün yol açtığı kanamalı ateşle seyreden Renal Sendrom, Asya ve Avrupa kıtasında görülürken, Hantavirüs pulmoner sendroma neden olan tip Amerika kıtasında daha çok görülüyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de ortaya çıkan, kenelerle bulaşan Kırım Kongolu Kanamalı Ateşinin etkeni olan nairovirüs de bunyaviridae ailesindendir.

Belirtileri nelerdir?

Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin hasar gördüğü viral bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni sonucu kanamalı bulgular bulaşan insanda görülebiliyor. Hipertansiyon, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve hastanın şoka girmesi gibi çeşitli tablolara yol açabiliyor.

Nasıl bulaşır?

Fareler ve bazı kemirgenler hantavirüs taşıyıcısıdır Özellikle şehirlerde ve kırsal bölgelerde insan sağlığı için ciddi tehlike teşkil ederler. İnsana bulaşma yolu özellikle enfekte kemirgenlerin virüs bulaşmış çıkartıların solunması aracılığıyla olduğunu düşünülmektedir. Kemirgenin insanı ısırmasıyla virüsün geçmesi çok nadir görülen bir olaydır. Ortaya çıkan virüs inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmaz ancak bu hayvanların fare gibi kemiricilerle temas halinde olmasıyla taşıyıcı rol üstlenebilir. /Haber7.com