Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş ve beraberindeki partililer, Sakarya Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ni (SASİAD) ziyarette bulundu. CHP heyetini SASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bahar makamında ağırladı.  Ziyarette Sakarya’nın temel sorunları konu edilirken; kayıt dışı ekonomi ve Sapanca Gölü’ nün durumu hakkında karşılıklı fikirler paylaşıldı.

SAKARYA’DA KAYIT DIŞI EKONOMİ

Ziyarette Sakarya’daki kayıt dışı ekonominin, vergisini veren, devlete bağlı kalan gerçek firmaların önünü kestiğini söyleyen CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, “Onlarca insan çalıştırıp, vergisini, belgesini tam manasıyla sunan firmalar, ne yazık ki kayıt dışı olarak işleri yürüten, vergi kaçıran firmalarla rekabet edememektedir. Bunların kontrolü ve yaptırımı gerçekleşene kadar bu ülkeyi seven, Sakarya’ya sahip çıkan işverenler baskı görmekte, hedeflerini belirlerken tereddüt etmektedirler. Yalnız vergi kaçıran, belgeleri tam olmayan, işin uzmanlarıyla çalışmayıp ihaleleri alanlar gerçek işverenlerin önüne geçmekte, adaletsizlik oluşturmaktadırlar. Devletimiz bu konularda gerçek işverenine sahip çıkmalı, diğerlerine ise gerekli yaptırımı uygulamalıdır” dedi.

Sakarya’da kayıt dışı ekonominin büyük bir sıkıntı olduğunu belirten SASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bahar, “Kayıt altında bulunan firma ve şirketler zaten devlet kontrolünde bulunan, dilediği an hesabı kitabını ortaya koyabilecek durumdadırlar. Mühim olan, denetlenmesi gerekenler ise kaçak yolla iş çevirmeye kalkışan sözde işverenler olmalıdır. Sakarya’da vergisini veren, memleketine sahip çıkan iş adamları bu firmalar sebebiyle işlerini yürütememektedir. Üstelik bu sözde şirketler, aldıkları işlerin yarısında pes etmek zorunda kaldıklarından, yarım kalan işlerini bu firmalar tamamlıyorlar. Konumuzla ilgili olarak; vergiyle ilgili kararlar alanlar, karayollarında yolculuk yaptıklarında ‘ ucuz mazot ‘ sloganı altında ne olduğu belirsiz akaryakıtı satan kişileri görmüyorlar mı? Bu haksız rekabet değil midir? Orada satılan mazot nedir, bunların denetlemesi yapılsa da fiyat konusunda böylesine bir durum, gerçek akaryakıt satıcılarını ne duruma getirmektedir bunlar oturup düşünülmelidir. Telefondan, elbiseye kadar ülkemizde ve ilimizde hemen hemen her konuda kayıt dışı ekonomi büyük yara haline gelmiştir” sözlerini ifade etti.

SAPANCA GÖLÜ’NÜ KURUTACAKLAR

Ziyaretin devamında Sapanca Gölü’nün yok edildiğine değinen İl Başkanı Ecevit Keleş, ”SASKİ’den yapılan açıklamada, Sapanca Gölü’nün her yere yeteceği belirtildi. Gölün öncelikli sorunları görmezden gelinerek, adeta sömürülmesi bu bölgenin geleceğini yok etmektir. Sapanca Gölü bir canlıdır. Bu canlı varlığa bu kadar yüklenmenin sonucu olacağı, ölümüdür. Gölün temizlenmesi hususunda 1994 yılında yapılan kolektörler bugün nerede? Çoğu çalışmıyor, çalışanlar da işe yaramaz durumda. Çevrenin foseptiği göle akıtılıyor, bunun temizliği hiç mi akla gelmiyor? Gölün çevresinde 25 tane su fabrikası bulunmakta. Bu fabrikaların kontrolü, gölden ne kadar su aldıklarını kimse bilmiyor. Dereler gün geçtikçe kurumakta ve suyun seviyesi düşmekte. Zamanında bir fabrikaya ruhsat vermek için bölgeyi sanayi alanı ilan edenler, bu gölün geleceğini düşünecek adımları atmaktan geri duruyorlar.”

SU KOORDİNASYON MERKEZİ KURULMASI ŞART

Sapanca Gölü’nün geleceği ve mevcut durumuyla ilgili bir koordinasyon merkezinin oluşturulması gerektiğini belirten Ecevit Keleş, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na hazırladığımız raporda, SASKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin vicdanına bırakılan Sapanca Gölü hakkında ‘ Sapanca Gölü Su Koordinasyon Merkezi ‘ oluşturulması gerektiği belirterek, Sapanca Gölü’nde kontrolün bu kurula devrini teklif edeceğiz.  Bu kurulun öncelikli görevleri, kolektör hattının tamamlanarak gölün geleceğinin garanti altına almak, çevre fabrikalarının tam manasıyla kontrol altında tutmak ve gölün mevcut durumuyla alakalı her konuda üst kurul olarak karar mercii durumunda bulunmak olacaktır. Sapanca Gölü, SASKİ ve Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılırsa abdest alacak su bulamayacağız” dedi.

GÖLÜN SAHİBİ BELLİ OLSUN

Sapanca Gölü’nün geleceğiyle ilgili endişelerinin bulunduğunu söyleyen Aydın Bahar, “Sapanca Gölü bizlerin geleceğini belirleyen en önemli varlığımızdır. Öncelikle gölün sahibi kim net olarak belirlenmelidir. Gölden ne kadar su alındığı hakkında defalarca söylememize rağmen yıllardır bir su sayacı bile taktıramadık. Göl suyunu kullanan kurum ve kuruluşların ne kadar su aldığı hakkında bir su sayacı takılmadığı için kullanılan su miktarı bilinmemektedir” diye konuştu.

Ziyaret sonunda, Sakarya’daki STK’lara gerekli önemin verilmediğine dikkat çeken Keleş, CHP’nin alacağı belediyelerde STK’lara oy kullanma hakkı sağlayacaklarını, her konuda STK’lara danışarak bu şehri birlikte kalkındıracaklarını söyledi. Ziyaretten memnuniyetini belirten Aydın Bahar, İl Başkanı Ecevit Keleş’e SASİAD’ın kalemini hediye etti.