Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ecevit Keleş ve İl Yönetiminden oluşan heyet, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi’ni ziyaret etti. CHP heyeti, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Halit İnci ve yönetim kurulu tarafından karşılandı.

SAKARYA EKONOMİSİ

Sakarya’da ekonomisi ve ilin genel durumu hakkında konuşan CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, “Sakarya maalesef metropol bir şehir olarak görünüme de duruşa da sahip değil. Dışarıdan gelen bir kişi, şehircilik bakımından Sakarya’yı beğenmiyor. Komşu ilçelerimiz dahi Sakarya’yı katlayarak büyürken, bir il olarak daha büyük atılımlar gerçekleştirmeliyiz. Şehrimizin sosyal donatıları dahi oldukça az. Tüm bu gelişimler, sivil toplum kuruluşlarının fikir ve önerileriyle hareket ederek meydana getirilebilir. Şehrimizi yarınlara hazırlamak istiyorsak eğer sivil toplum kuruluşlarının uzman oldukları alanlarda ortak masa etrafında toplanıp, ilimize vizyon kazandırmalı ve emin adımlarla büyük atılımlar gerçekleştirmeliyiz. Bu düşünceden hareketle alacağımız  belediyelerin meclislerinde STK’lara meclis üyesi gibi oy verme hakkı tanıyacağımız gibi her konuda fikir alış verişinde bulunarak şehrimizi birlikte gerçek şehir haline getireceğiz” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Halit İnci, “Bizler MÜSİAD olarak Türkiye ve ilimizdeki iş adamlarının dünyaya daha fazla entegre olması için çaba gösteriyoruz. ABD ve Avrupa’daki kriz ortamından yararlanmalı, yatırımlarımızı hızlandırmalıyız” dedi.

MÜSİAD’ın her yıl hazırlamış olduğu ekonomi raporlarını ve özelde 2012 Ekonomi Raporu’nun konu aldığı “Orta Gelir Tuzağı”nı anlatan İnci,” Ülkemizde gelir düzeyinin orta gelir düzeyinde sabit kalma tehlikesi bulunmaktadır. Örnek olarak, Malezya bir anda gelişme kaydetmiş fakat orta gelir seviyesinde takılıp kalmıştır. Ülkemizin yüksek gelir seviyesine ulaşabilmesi için siyaset, sivil toplum ve tüm unsurlarıyla yapması gerekenleri bu raporumuzda sunduk. Hedeflenen seviyeye ulaşabilmek için arge ve inovasyona daha fazla kaynak ayırmalı, dünya markaları oluşturmalı ve bu markaların pazarda payını arttırmalıyız. Sakarya’da yapılması gereken hususlardan biri de budur. Sakarya patentli büyük marka ve şirketlerin oluşmasına katkı sağlamalı, destek olmalıyız. Siyasi partiler de belirli konularda ortak paydada buluşmalı ve yol gösterici olmalıdırlar. Sizleri çalışmalarınızdan ötürü takdir ediyorum. Hep birlikte şehrimizi daha iyi yerlere getireceğiz.”sözlerini ifade etti.

SİYASİ PARTİLER YASASI

Türkiye’nin daha demokrat bir ortama ulaşması için siyasi partiler yasasının da değişmesi gerektiğini söyleyen Ecevit Keleş,” Ülkemizde maalesef siyasi partiler yasasında, demokratik toplumlara yakışmayacak, ben yaptım oldu mantığındaki bazı hususlar bulunmaktadır. ABD’de yapılan seçimlerde valisinden muhtarına, eyalet başkanından en küçük makamdaki yöneticiye kadar halk seçim yapmaktadır. Bizde ise daha çok ben bu kişiyi seçtim diyerek halka belirli isimler zaten sunuluyor. Oysa her kademede demokratikleşmek istiyorsak bunu önce siyasi partiler olarak bizler gerçekleştirmeliyiz. Bizler, bu noktadan hareketle üye bazından önseçim yapacağız. ”diye konuştu.

Demokrasinin güçleneceği yerde ekonominin de güçleneceğini belirten Halit İnci,” Türkiye’de parlamenter sistemin daha demokratik bir şekilde işlemesine vesile olan değişiklikler fayda sağlayacaktır” dedi.