Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Sakarya için hazırlanan konutlar, Roman vatandaşların yaşam tarzı, mekansal alışkanlıkları, kültürel değerleri, ihtiyaç ve talepleri göz önünde bulundurularak projelendirildi. Romanların, kişisel, sosyal ve kültürel renkliliklerinin sürdürmeleri için özen gösteren Bakanlık, Romanların alandan uzaklaşmaması için kentsel dönüşümü mahallenin eski yerinde gerçekleştirecek.

3 katlı yapılarda 144 metrekare, 2 katlı yapılarda ise 91 ve 97 metrekare olarak tasarlanan konutların renk seçimi Romanların kültürel zenginliklerine hitap edecek şekilde belirlendi. Romanların eğlenceli yaşamlarını sürdürmelerine imkân sağlamak amacıyla konutlar avlularla irtibatlandı.

Geniş caddeleri ve meydanlara çıkan sokaklarıyla nefes alacak olan Roman Mahallesi, yeşil alan ve diğer sosyal donatı alanlarıyla yeni bir yaşamın kapılarını açacak. Eskisinden daha yeşil olacak mahalle, meydanları ve başta halk eğitim merkezi olmak üzere sosyal donatı alanlarıyla göz dolduruyor.

MAHALLENİN MEVCUT HALİ İÇLER ACISI

Kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen Erenler Sakarya Caddesi üzerindeki Roman Mahallesi, birbirine bitişik evleri, çıkmaz sokakları, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarını bulunmaması, güvenlik ve sağlık şartlarının yetersizliğiyle tam bir sorunlar yumağı. Pek çoğu ayakta bile zor duran evlerde yaşayan Romanlar, mevcut mahallede alt yapı sorunlarıyla boğuşmak zorunda kalıyor. Sokakların bağlantılarının düzenli olmaması nedeniyle ambulans, itfaiye ve polis araçlarının ilerlemekte zorlandığı mahalle, kentsel dönüşümle birlikte tüm sorunlarından kurtulacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Erenler ilçesi Yenimahalle ve Küpçüler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hayata geçirilmesi için Erenler Belediyesi de ön çalışmalarını tamamladı. Proje çalışmalarının bitmesiyle birlikte yılsonu itibariyle yıkımlara başlanması öngörülüyor./ İHA