2009 yılında gerçekleştirilen operasyonda, Akyazı eski Belediye Başkanı Y.Y.'nin de yargılandığı ve dönemin Sakarya İl Emniyet Müdürü F.Ü.’nün de aralarında bulunduğu birçok kişi tutuklanmıştı. Soruşturmayı yürüten dönemin Akyazı savcısı S.Ç., FETÖ soruşturması kapsamında meslekten ihraç edildi. Dönemin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürü olan A.H.'de FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. FETÖ'den ihraç edilen ve yargılanan savcı ve polislerce yapılan çete soruşturmasında tutuklu bulunan Akyazılı A.Y.'nin kendilerine FETÖ kumpası kurulduğu yönünde yaptığı suç duyurusunun ardından savcılık harekete geçti.
Savcılık, cezaevindeki A.Y.'nin mağdur sıfatıyla ifadesini aldı. A.Y.'ye cezaevinde soruşturmayı yapan eski savcı S.Ç., Organize Şube Müdürlüğünde o dönemde görev yapan eski komiser S.G., eski polis memuru E.K. ile Akyazı eski ilçe Jandarma Komutanı R.T.A.'nın fotoğraflarından teşhis yaptırıldı. A.Y., Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, savcılık ve mahkemeye yazdığı yeniden yargılanma talebine ilişkin dilekçede, FETÖ kumpası nedeniyle mağdur olduğunu söyledi. 2009 yılında gözaltına alınınca komiser S.G. ve E.K.'nın, kendisinden eski Emniyet Müdürü F.Ü.'dan operasyon olacağını öğrendiğini söylemesini istediğini ifade eden A.Y., komiser ve polis memurunun kendisine yardımcı olacaklarını ve aksi durumda çok ceza alıp içeriden çıkamayacağını söylediklerini belirtti.
Delillerin karartılarak eski emniyet müdürünün tutuklandığını anlatan A.Y., Eski Akyazı İlçe Jandarma Komutanı R.T.A. ile samimi oldukları dönemde odasında FETÖ elebaşının kitaplarının bulunduğunu ve A.'nın bu kitaplardan birini okuduğunu, aracına bir kez bindiğinde torpido gözünde de FETÖ elebaşının kitabını gördüğünü söyledi. T.A.'nın meslekten ihraç edilen savcı S.Ç. ile samimi olduğunu kaydeden A.Y., yeniden yargılanmak istediğini söyledi.