Matur’un açıklaması şöyle; “Döviz kurtlarındaki artıştan en çok etkilenen sektörlerden biri de, halkın haber alma haklarının en büyük güvencesi medya sektörü. Özellikle gazeteler bu süreçten olumsuz bir şekilde etkileniyor.

Gazete kağıdı başta olmak üzere tüm girdi maliyetleri katlanarak artmış durumda.  Gazeteler yurt dışından ithal edilen gazete kağıdı, kalıp ve diğer malzemelerin temininde büyük zorlukla yaşıyor.  Türkiye’de bir çok gazete kağıt ve diğer malzemeleri alamaz hale geldi.

Son yıllarda büyük oranda tiraj ve reklam kaybına uğrayan gazetelerin karşılaştığı bu son durum, gazeteleri olduğu kadar ifade özgürlüğünü de tehdit etmektedir.

Çok zor şartlarda varlıklarını sürdüren yerel gazetelerin bu zor süreci aşmak için dayanışma içinde olmaları ve devlet desteği kaçınılmazdır.

İktidarın gazetelerin yaşam mücadelesine destek olmak adına acilen tedbir alması gerektiğini düşünüyoruz.   Şu tedbirlerin alınmasını öncelikle öneriyoruz:

  1. Kağıt temininde devletin müdahil olması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Öncelikle kağıtta gümrük vergisi sıfırlanabilir.  Ardından yeniden yerli kağıt üretimine geçilmelidir.  
  2. Basın İlan Kurumu tarifeleri artan maliyetler gözönünde bulundurularak yeniden düzenlenmelidir.
  3. Yazılı basına yönelik düşük faizli kredileri de kapsayan teşvik ve destek paketleri üzerinde çalışma yapılmalıdır.

Bu vesile ile ülkemiz üzerinde oynanan oyunların farkında olduğumuzu belirtiyor, her türlü sıkıntılarımıza rağmen birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik hainliklere karşı Türk basını olarak mücadelede kararlı olduğumuzu vurguluyoruz.”