Binlerce katılımcısını 700 milyon TL dolandırarak Uruguay’a kaçan Mehmet Aydın’ın piyasaya sürdüğü çekler karşılıksız çıkıyor. Aydın ürün tedarik ettiği firmalara aldığı mal karşılığında binlerce lira değerinde çek vererek ödeme yapmış. Firmalar da bu çekleri almış. Elinde Mehmet Aydın’a ait çeki olan kişiler parasını tahsil edemiyor. Firmalar tarafından yapılan açıklamaya göre bu çeklerin karşılıksız olduğu ve paralarını alamadıkları belirtildi.

Nakit sıkıntısı çekiyordu

Çiftlik Bank, bayilerinde kaşar peyniri, bal, sucuk ve zeytinyağı satıyordu. Bu ürünleri her birini ise farklı şirketlerden tedarik edip ve kendi üretmiş gibi ‘Çiftlik Bank’ logosunu basıp satıyordu. Üreticilere ilk başta ödemeler tıkır tıkır yapılırken son zamanlarda çeke dönülmeye başlanmıştı. Firmalar da şirketin eski kredibiltesine güvenip çekleri aldı.

Çok fazla çek var

Sözcü'nün haberine göre Çiftlik Bank’ın son zamanlarda çekle ödeme yapmasından dolayı mal vermeyi kestiğini anlatan Ceylan Et Sorumlu Müdürü Ali İlhan Akın yaptığı açıklamada, “Şuan Çiftlik Bank’ın piyasada çok sayıda çeki var. Bu şekilde de birçok firma sahibi mağdur oluyor. Biz de bu yüzden ürün vermeyi bırakmıştık. Zararın neresinden dönersen kar. Eğer bırakmasaydık daha çok zararımız olacaktı” dedi.

Telefonu açan yok

80 bin TL’lik ürün verdiğini ve parasını alamadığını söyleyen Hisar Mandıra’nın sahibi Erkan Diken ise Çiftlik Bank’ın çek teklifini kabul etmediğini açıkladı. Diken Mehmet Aydın kaçmadan önce şirkette bir tuhaflık olduğunu hissettiğini söyledi ve “Eskiden ürün verdiğimizde paralarını haftalık yatırırlardı. Ancak son dönemde bir aksilik olduğu belliydi. Para vermiyorlar çek teklif ediyorlardı. Ancak biz çek almadık. Paramız öylece kaldı. Arıyoruz açan da yok. Ne yapacağız bilmiyorum” diye konuştu.

Çiftlik Bank mağdurlarına bir şok daha!

Öte yandan Çiftlik Bank mağdurları ikinci kez dolandırıcı şoku yaşadı. Bin TL karşılığında paranızı alırız dediler, iddialara göre sadece İstanbul'da bin 650 kişiden parayı elden teslim aldılar.

Dolandırıcılar paralarını kaptıran binlerce kişinin mağduriyetini kullandı. CNN Türk'ten Büşra Cin'in haberine göre İstanbul'da 1650 kişiden paranızı geri alacağız vaadiyle tekrar para istendi. Üstelik kişi başı ortalama 500-1000 TL para elden teslim alındı.

Avukat Serdar Öktem'in açıklaması şöyle: "Paralarını geri alacağız diyenlerin telefonları kapalı. İptal. Yani insanlar arıyor 'Aradığınız kişiye ulaşılamıyor' mesajı çıkıyor. İki gün sonra numara tamamen iptal edilmiş vaziyette. Müvekkilim olan şahıslardan bir kaç kişi de bu tür mağduriyetler yaşadılar. Bu mağduriyetler sonucu da mağduriyetlerine bir ek daha yaptılar. Birileri geliyor, 500'er lira para verirseniz 'Çiftlik Bank'taki paranızı kurtarabiliriz' imasıyla kişilerden bir kez daha para alıyor. Çiftlik Bank mağdurlarının toplamda 130 bin kişi olduğunu düşünürsek bin 650 sayısı bize düşük gelse de totale bakıldığı zaman çok ciddi rakamlar ortaya çıkıyor. İnternet üzerinden kişi bulunup elden para alınıyor. Yani herhangi bir banka hesabına para yatırma söz konusu değil. Bazı gruplara bizim meslektaşlarımız dahi yazı yazıyor. Şu kadar para verirseniz biz davanızı takip ederiz, Uruguay hükümetiyle görüşürüz gibi saçma sapan gerçeği yansıtmayan... Biz Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde avukatlık yapabiliriz. Dışına çıktığımızda avukatlık yapamayız. İnsanlar bu şekilde de mağdur ediliyor."/ SÖZCÜ- CNN TÜRK