Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı ve yönetim kurulu üyelerinin de eşlik ettiği ziyarette Büyükelçi Prof. Kiondo, gösterdikleri misafirperverlikten dolayı Vali Nayir’e teşekkür ettiklerini belirtirken Sakarya’da bulunmaktan dolayı da mutlu olduğunu dile getirdi.

“Türk halkı çok misafirperver”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017'de Tanzanya’ya yaptığı ziyaret ile birlikte işbirliğinin daha da geliştiğine değinen Büyükelçi Kiondo, özellikle Valilik ve Ticaret Borsasının ülkeler arası işbirliğinin gelişmesi adına kendilerine yaptıkları davet ve bu girişimlerinden dolayı teşekkür ettiklerini belirtti. Kionda, “Bu ziyaretimizin iki ülkenin ticari ve diplomatik alandaki işbirliğine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Çok yoğun bir programınız olmasına rağmen bizleri kabul edip vakit ayırdığınız için de şükranlarımı sunmak istiyorum. Halkını çok misafirperver olarak gördüğüm Türkiye’de bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. 2017’nin Temmuz ayından bu yana sürdürdüğüm Tanzanya Büyükelçiliği görevim boyunca Türkiye’de ciddi girişimlerde bulunarak iş adamlarıyla, liderlerle görüşme fırsatım oldu. Birçok ilde sanayi ve iş adamlarını ülkemize davet etme imkânımız oldu. Bu vesile ile Sakarya’da da başta Ticari Borsası üyeleri olmak üzere Sakaryalı iş adamlarını Tanzanya’da ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı belirtmek istiyorum. Doğu Afrika’da stratejik bir konumda bulunan Tanzanya, 55 milyon nüfusu ile bin 400 kilometrelik sahil alanı ve 3 tane önemli limana sahiptir. 1964 yılında birleşme sağladığı Zanzibar ile birlikte, bir turizm cenneti olarak adlandırılmaktadır. Üye olduğumuz Doğu Afrika Kalkınma Birliği ve Güney Afrika Kalkınma Birliği’nin Dönem Başkanlığını yürüten ülkemiz adına buradaki kurullarda da görev yapmaktayım. Özellikle kalkınma konusunda, altyapı, demiryolu yatırımları olan Tanzanya’nın orta gelir ülke statüsüne kavuşmak için önemli bir 2025 vizyonu var” dedi.

 “Afrika’nın istikrar abidesi ülkelerinden”

Büyükelçi Kiondo’yu Sakarya’da görmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek sözlerine başlayan Vali Ahmet Hamdi Nayir ise, “Bizler Tanzanya’yı, Afrika’nın istikrar vadeden ülkelerinden, gelecek vadeden ülkelerinden biri olarak biliyoruz. Devlet büyüklerimizin ülkenize yapmış oldukları ziyaretlerden de anlaşılacağı üzere aramızdaki diplomatik ve ticari ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

“13 tane Tanzanyalı öğrenci var”

Sakarya’nın tarım, sanayi ve turizm alanlarında büyük ivme kazanan İllerden birisi olduğuna dikkat çeken Vali Nayir, “İlimizdeki iki üniversitenin tercih edilme oranına bakarsak Sakarya’mız aynı zamanda bir öğrenci şehri, üniversiteler şehridir diyebiliriz. Üniversitelerimizde 3600 civarındaki yabancı öğrencilerimiz arasında şuan 13 kişi Sayın Büyükelçimizin memleketinden misafir öğrencimiz bulunuyor. Sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyduğumuzu ifade ederken buluşmamıza vesile olan Ticaret Borsası yetkililerini de güzel bir işbirliğine kapı açtıkları için tebrik etmek istiyorum” diye konuştu.

Ziyaret iki ülke ilişkilerinin ele alınıp karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasının ardından sona erdi.