“Engelliler Haftası, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde farkındalık yaratmak adına kabul edilmiş özel bir haftadır.

Asıl olanın, engelli insanlarımızın bu özel durumunu, ihtiyaçlarını, taleplerini sadece bu haftaya mahsus olarak hatırlamak, kısa vadeli çözüm üretmek olmadığının farkındayız. İstiyoruz ki engelli insanlarımız açısından farkındalık yaratılsın ve bu farkındalık 365 güne yayılsın.

Bunun da tek yolu, mevzuatımızda bulunan düzenlemelerin ve yeni yapılacak düzenlemelerin kurum ve kuruluşlarda, bürokraside, vatandaşlar arasında eksiksiz uygulanmasını sağlamaktır. Engelli insanlarımızın haklarının varlığı kâğıt üzerinde kalmamalıdır, bu hakların uygulanabilirliği tavizsiz olarak sağlanmalıdır.

Devletimizin, belediyelerin engelli insanlarımızın sosyal hayata katılması için kurslar, etkinlikler ya da maddi olanaklar sağlaması, engelli insanlarımıza gösterilmiş bir şefkat ve lütuf değildir. Engelli insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak, sosyal haklarını temin etmek, eğitim hakkını almasını sağlamak, istihdamını sağlamak sosyal devlet olmanın bir zorunluluğudur, bu Anayasa ve uluslararası anlaşmalarla devlete yüklenmiş görevlerdir; yine söylüyoruz; bu uygulamalar birer lütuf, birer şefkat göstergesi değildir.

Engelli insanlarımıza ilişkin mevzuat ve kanun hazırlanışı aşamasında engelli insanlarımızın sesi olacak kişilerin ve alanında uzman kişilerden oluşturulacak bir heyetin varlığı, çıkacak mevzuat ve kanunların işlevini artıracak ve amaca uygun mevzuatın çıkmasında yarar sağlayacaktır. Bizler ancak bu şekilde hazırlanan mevzuatın amaca uygun sonuçlar doğuracağına ve yararlı olacağına inanıyoruz.

Engelli insanlarımızın istihdama katılımının eksiksiz ve titizlikle uygulanması devletin ve bürokrasinin atacağı ilk adım olmalıdır.

İstihdamda var olan, üretir hale gelecek engelli insanlarımız açısından atılacak bu ilk adım ile birçok düğüm çözülmeye başlayacaktır.

Biz isteriz ki ülkemizde devlet eli ile bir “ENGEL-SİZ FABRİKA” kurulsun. Bu fabrika Sakarya’da kurulsun. Bu fabrikanın üst düzey çalışanından,  işçisine kadar; yöneticisi, mali işlerde çalışanı, hukuk müşaviri, insan kaynakları çalışanları, üretimde çalışanlarının yüzde yetmişi engelli insanlarımızdan oluşsun. Ürettikleri ürünler gıda ise, devlet eli ile her markete, her bakkala sokulsun ya da hangi alanda üretim sağlanıyor ise o alanda satışı zorunlu kılınsın, devlet eli ile üretilen malların reklamı yapılsın, bu şekilde üretim yapan fabrikanın kazancının belirli yüzdesi ülkemizde bulunan engelli derneklerine dağıtılsın.

Hiç bir şey çözümsüz değildir, ilk adımı atabilmektir önemli olan, ilk adımın atılmasında Sakarya Barosu olarak engelli insanlarımızın sesi ile kendi sesimizi birleştirmeye hazırız.

Ayrıca Sakarya Barosu olarak engelli derneklerinden gelecek talep üzerine, engelli insanlarımızın hakları konusunda kendilerini bilgilendirmek üzere yardımcı olmaya da her zaman hazırız.

Engelli haftasındaki farkındalığın tüm yıla, 365 güne yayılması ümidi ile Sakarya Barosu olarak engelli insanlarımız ile omuz omuza aynı safta olduğumuzu tüm kamuoyuna duyururuz” ifadelerini kullandı.