Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, yönetim kurulunun çalışmaları, şehrin gündemi, SATSO projeleri, oda istatistikleri hakkında bilgi verdi.

TOBB Ekonomi Şurası Programına iletilen sorunlar

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğindeki Türkiye Ekonomi Şurasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, oda ve borsa meclis başkanları ile çok sayıda iş insanının katılımıyla yapıldığını söyleyen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, SATSO olarak Sakarya ile ilgili 5 temel sorun ve çözüm önerilerini TOBB’a ilettiklerini belirtti.

“Büyükşehir belediyesinin vergi iadelerinden kaynaklı maliye payı gündem oluşturdu”

Sakarya’da ihracattaki KDV iadelerinden kaynaklı olarak Sakaya Büyükşehir Belediyesi’nin maliye payının ciddi şekilde düştüğünü ve belediye hizmetlerinin finansmanı ile ticaret ve sanayinin alt yapısına yönelik hizmetlerde kaynak sıkıntısı nedeniyle mağduriyet yaşandığını belirten Altuğ, “Aralık ayında Sakarya’da 277 milyon lira vergi toplanmış. Fakat Sakarya vergi daireleri vergi iadesi olarak 340 milyon lira ödeme yapmış. Aradaki farka baktığınızda eksiye doğru bir fark var. Dolayısıyla belediyemiz bundan pay alamıyor. Bu konu hepimizi ilgilendiriyor. Sayın bakanımıza 100 milyon doları aşan tüm ihracatçıların KDV iadelerini merkezden almasını aktardık. Türkiye’de bu noktada tek sorun olan il Sakarya. Vergi iadelerinden artan paylarla Sakarya’ya gelmesi gereken pay 280 milyon dolar yerine aldığı pay 30 milyonlar civarında. Dolayısıyla belediye hizmetlerimiz kısıtlı oluyor. Bu mali sıkıntı inşallah çözülür” dedi.

Şifremiz54 marka tescilini aldı”

Altuğ, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçtiğimiz aylarda gündeme getirilen ve içeriğinde şehir aidiyetinin güçlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsayan şifremiz54 sloganının Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini söyledi.

Marka tescil belgesi ile patent alan şifremiz54’ün içeriği itibariyle 35, 36, 4. Maddelerden tescillendiğini kaydeden Aytuğ, “Sakarya’ya aidiyet duygusunun gelişmesi, ortak projelerin oluşması ve yürütülmesinde birliktelik sağlayacak ve yararlı olacaktır” diye konuştu.

“Doku kültürü laboratuvarı projesi”  işbirliği protokolü imza töreni

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından çalışmaları yürütülen “Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi”  diğer bir adıyla “Doku Kültürü Laboratuvarı Projesi” işbirliği protokolü imza törenini gerçekleştirdiklerini de belirten Altuğ, “Projenin ilerlemesi ve inşaat sürecine geçilecek olması sebebiyle projenin işbirliği protokolü SATSO ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi arasında imzalandı. Protokol ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi arasında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finansal destek verilen Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi Projesi’nde SATSO ve Büyükşehir Belediyesi’nin projenin yürütülmesi ve merkezin işletilmesinde karşılıklı yükümlülükleri belirlendi” dedi.

Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi’nde eğitimlerin 4 Şubat’ta başlayacağını dile getiren Akgün Altuğ, 101 yıldır Sakarya’ya hizmet veren SATSO’nun kurumsal kimliğini yansıtan görsel unsurların yer aldığı rehberin de tamamladığını kaydetti.