MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, ürününün parasını almak için aylarca bekleyen pancar üreticisine Şeker Fabrikasının yeni patronu olan ilgili banka tarafından ödeme yapılması için boş evraklara attırıldığını söyleyerek, cevap istedi.

Kutluata, “Ürününün parasını almak isteyen bir çiftçiye banka tarafından bu kadar teferruatlı imzalar neden attırılır?  Bu evraklar dekont değil. Bu imzaların ne anlama geldiğini birileri, bu işin ilgilileri mutlaka açıklamalıdır. Sakarya Barosunun burada çiftçiye hukuksal anlamda destek vermesini arzu ediyoruz” dedi.

MUHTARLARA ZİYARET

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Prof.Dr. Münir Kutluata, Sakarya Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem, yönetim kurulu üyeleri ve mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Dernek Başkanı Erdal Erdem, ziyaretten duydukları memnuniyetleri dile getirdi. Muhtarların sorunlarını anlatan Erdem, “ Biz her platformda muhtarlarımızın, mahallelerimizin, vatandaşlarımızın ve köylerimizin sorunlarını tespit edebildiğimiz kadarı ile aktarmaya çalışıyoruz. Elbette muhtarlarımızın da yaşadığı sorunlar var” dedi.

YEREL YÖNETİMLER

Yerel yönetim yasası hakkında görüş ve önerilerini sıraladıklarını hatırlatan Erdal Erdem, “Yeni yasa ile birlikte ortaya çıkabilecek tabloyu, muhtar olarak gördüğümüz eksiklik ve önerilerimizi muhtarlar olarak bir araya gelerek deklare ettik” dedi. Önerilerin www.sakaryamuhtarlardernegi.com adresinde yer aldığını hatırlatan Erdal Erdem,ayrıca köylünün sıkıntılarını anlattı. Mısır destekleme primleri konusunda çiftçiye halen ödeme yapılmadığını anlatan Erdem, bir an evvel çözüm bulunmasını talep etti.

EVRAKLAR BOŞ

Dernek Başkan Yardımcısı olan Demirbey Köyü Muhtarı Halim Tatar ise, pancar üreticisi olduğunu dile getirerek Adapazarı Şeker Fabrikasının borçları nedeni ile devredilmesinden büyük üzüntü duyduğunu kaydetti. 2012 Nisan ayında yapılması gereken pancar ödemelerinin Ekim ayı itibari ile fabrikanın yeni sahibi banka tarafından ödendiğini dile getiren Tatar, “Bankaya pancar paramı almaya gittiğimde ibraname ve bazı boş evraklara imza atmamı istediler. ‘İmza atmazsan paranı alamazsın’ dediler. Üzeri boş bir şekilde olan bu evrakları ben imzalamadım. Geçen yıl ekip sattığım ürünümün parasını da bu nedenle alamadım” dedi.

İMZALATILAN DEKONT DEĞİL

Konuyla ilgili bilgi alan Milletvekili Kutluata ise, pancar çiftçisinin iktidar tarafından yıllardır sahipsiz bırakıldığını ifade ederek, “Şeker fabrikası göz göre göre bugünlere geldi. Ekim alanları arttırılmasının yanında kotanın arttırılmasını teklif ettik olmadı. Gelişmeler karşısında uyarılarımızı ve meclis çatısı altında çalışmalarımızı yaptık yine olmadı. Hükümet ve iktidarın temsilcileri burada ki duruma seyirci kaldılar. Çiftçiyi bugün banka yetkilileri ile karşı karşıya bıraktılar. Hakiki ürün parasını almak isteyen bir çiftçiye banka tarafından bu kadar teferruatlı imzalar neden attırılır? Kaldı ki burada gecikmeli ödenen bu paraların faizlerinin nasıl hesaplandığı da merak ediliyor” diye konuştu.

KUTLUATA ARAŞTIRIYOR

Çiftçinin tereddütleri olduğuna vurgu yapan Kutluata, “Yalnız kalan ve paraya ihtiyacı olan pancar çiftçisine attırılan bu imzaların ne anlama geldiğini birileri, bu işin ilgilileri mutlaka açıklamalıdır. Bankada imzalatılanlar dekont değil. Para ödeme koşulu ile attırılan imzaların ne olduğunu bu işin muhatapları açıklamalıdır” dedi. Sakarya Barosuna seslenen Kutluata, “Sahipsiz kalan bu pancar çiftçisinin neyle karşı karşıya kaldığı konusunda hukukçularımızın devreye girmesini arzu ediyoruz. Hükümetin, iktidar milletvekilinin sahipsiz bıraktığı çiftçiye en azından STK’lar sahip çıksın. İş artık bu noktaya geldi.Konunun üzerine bizde gidiyoruz. Bunun bilinmesini isteriz” diye konuştu.