Piyasalarda iyimserliğin olduğu, piyasaları etkileyen herhangi olumsuz bir durumun yaşanmadığı zamanlarda, piyasaların yükseliş trendine geçmesiyle oluşan piyasa görünümüne boğa piyasa ismi verilmektedir.

Boğa piyasa görünümünde yükseliş trendinin artacağına karşı bir inanç mevcuttur. Ayı piyasanın tersi bir durum söz konusudur. Piyasalarda alım işlemi yapmak isteyenlerin sayısı fazladır. Bunun karşısında elindeki varlığı satmak isteyenlerin sayısı azdır. Satıcıların satış yapmak istememelerinin sebebi boğa piyasalarında yaşanan yükselişin sonraki günlerde artarak devam edeceği görüşünün hakim olmasıdır.

Boğa piyasaya geçiş ayı piyasanın hemen sonrasındadır. Ayı piyasada yaşanan karamsarlıkla düşen fiyatlar büyük yatırımcılar tarafından değerlendirilir ve satın alınır fakat bu durum boğa piyasaya tam bir geçiş sağlamaz. Büyük yatırımcının düşüş trendindeki ayı piyasadan satın alma işlemi gerçekleştirmesi toplama aşaması olarak kabul edilir. Tabi alışlardaki bu küçük artış ve beraberinde ayı piyasaya sebep olan karamsarlığın ortadan kalkması birdenbire küçük yatırımcıları da piyasaya çeker.

Bu durum gerçekleştiğinde piyasalardaki görüntü değişir. Talep hızla artar ve satıcıların sayısında düşüş olur. Bu noktada yüzde 20'lik bir yükselişe geçildiğinde boğa piyasa görüntüsü oluşur.

Boğa piyasadaki yükseliş trendi alıcıların almak istediği her şeyi alması ve alım işlemlerini tamamlamasıyla son bulur. Uzun bir süre yükselişte duran piyasa bir anda alıcıların çekilmesiyle düşüşe geçer. Finans piyasalarında bu iki durum ilk aşamada balonun şişmesi diğer aşamada ise balonun patlaması olarak değerlendirilmektedir.