Sağlık Bakanlığı’nın, "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında "Okullarda Obezite İle Mücadelede, Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması" amacıyla beden eğitimi derslerinde, bisiklet kullanımını teşvik etmeye ve yaygınlaştırmaya yönelik projesiyle, öğrenciler artık beden eğitimi derslerinde bisiklet kullanıyor.

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki protokol çerçevesinde, diğer okullarda olduğu gibi Erenler Mehmet Gölhan Ortaokulu’nda da öğrenciler, bisiklet kullanmayı, bisikletin parçalarını tanımayı ve bisiklet kullanımının önemini beden eğitimi derslerinde öğreniyorlar. Proje kapsamında dağıtılan bisikletler sayesinde büyük bir zevk ve heyecanla ders işleyen öğrenciler, haftada iki saat, seçmeli spor ve fiziki etkinlikler dersinde bisiklet kullanmayı, bisiklet kullanırken uymaları gereken kuralları uygulayarak ve yaşayarak öğrenme imkanı buluyor.

Mehmet Gölhan Ortaokulu Beden Eğitimi öğretmeni Mehmet Çakan, bisikletin okullara girmesinin, öğrenciler açısından bulunmaz bir fırsat olduğunu söyleyerek, “Proje ile okulumuza gönderilen bisikletleri aktif ve amacına uygun bir şekilde kullanmak için 5. Sınıf öğrencilerimizle haftada iki ders bisiklet dersi işliyoruz. Bu derste öğrencilerimizle birlikte, bisiklet kullanırken uymaları gereken kuralları, almaları gereken önlemleri, bisikletin parçalarını tanımayı öğreniyoruz. Öğrenciler bu dersi büyük bir istekle işliyor. Hatta kendine ait bisikleti olan öğrenciler bile, özellikle bu dersi bekliyor” şeklinde konuştu.

Projenin çok faydalı olacağına inandığını ifade eden Okul Müdürü Zekeriya Kara da, “Günümüzde insanlar genelde hareketsiz bir yaşam sürüyor. Dolayısı ile spor, hayatımızda çok yer kaplamıyor. Özellikle çocuklar ve gençler, daha çok akıllı telefon ve bilgisayarlarla meşgul oluyor. Bu şekilde süregelen hareketsiz yaşam, obezite gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Bu proje, küçük yaştan itibaren bisiklet kullanımını teşvik etmek hayatımızda spora da yer vermek, nihayetinde sağlıklı bir yaşam kültürü oluşturmak açısından bulunmaz bir fırsat. Biz de ilk olarak 5. sınıflarda bu projeyi uygulamaya başladık. Bisikletleri okulumuzda muhafaza ediyoruz, seçmeli spor ve fiziki etkinlikler dersinde, beden eğitimi öğretmenleri nezaretinde, dersin içeriğine uygun olarak bisiklet kullanıyorlar. Öğrencilerimiz çok mutlu. Bisiklet kullanırken almaları gereken önlemleri, bizzat uygulayarak öğreniyorlar. Hatta bu proje sayesinde ilk defa bisiklet kullanmayı öğrenen öğrencilerimiz bile var” diye konuştu.

Bisiklet kullanma imkanı olmayan öğrencilerin de, kurallarına uygun bir şekilde bisiklet kullanma fırsatı bulduğu proje, öğrenciler tarafından büyük ilgi görüyor.