Serdivan Beşköprü mevkinde bulunan Justinianus Köprüsü, Bizans İmparatorluğu döneminin Anadolu’daki en görkemli eserlerinden biri olarak biliniyor. İmparator Justinianus tarafından yaptırılan ve bin 500 yıldır ayakta kalmayı başaran köprü, Ayasofya Camii ile yaşıt. 375 metre uzunluğunda, 12 kemerli olan köprü UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girmeyi başardı. Köprünün UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilebilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan ve 29 milyon TL’ye mal olacak restorasyon çalışmaları başlatıldı. Restorasyon çalışmaları kapsamında arkeologlar tarafından yapılan kazıda köprünün güney cephesinde sarnıç ve hamam yapısı ortaya çıktı.



"Arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı" 
Sakarya Müze Müdürü Mürşit Yazıcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Doğu Roma imparatoru Justinianus tarafından yaptırılmış taş köprünün uzunluğu 375 metre, genişliği ise 10 metre kadar. 12 kemerli olan köprünün batı ucunda tak, doğu ucunda apsisli bir yapı ve kemerli girişler mevcut. Ayrıca doğu tarafında köprünün her iki yanında müştemilat yapılar dediğimiz tonozlu yapılar var" dedi.
Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüleşme Müdürlüğünce proje çalışması yapıldığını ve Kocaeli Koruma Bölge Kurumuna geçirildiğini söyleyen Müze Müdürü Yazıcı, "Bu proje doğrultusunda Karayolları Genel Müdürlüğünce arkeolojik bir kazı çalışması yapılması istenmiştir. Bunun üzerine Sakarya Müze Müdürlüğü olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne konu iletilmiş, alınan izinle arkeolojik kazı çalışmalarına başlanmıştır" diye konuştu.


"Hamam yapısı ortaya çıktı" 
Yapılan kazılar neticesinde köprünün güney cephesinde hamam yapısının ortaya çıktığını belirten Yazıcı, "Çalışmalara köprünün doğu tarafı ucuna yakın güney cephesinde başladık. Burada sarnıç dediğimiz su yapısı, onun devamında hamam yapısının olduğu tespit edildi. Bu sezon ki kazı çalışması sonlandırıldı. Gelecek yıl bu çalışmalara devam edilecek. Yaklaşık 20 işçi ve bizden de 2 arkeolog ile sanat tarihçi arkadaşımızın da katılımıyla bu yıl ki kazı çalışmasını tamamladık. Bundan sonra Bu temel izleme çalışması yapılacak. Köprü ayaklarının ve çevresindeki müştemilat yapıların, tak ve apsisli yapıların çevresindeki alanlara bakılarak burada arkeolojik veriler olup olmadığını tespit edeceğiz. Son olarak da restorasyona geçilecek" dedi.