Yapılan parklarla ilgili mahkemeye başvurduklarını ve yapılan incelemelerin ardından bilirkişi raporu hazırlandığını kaydeden Baro Başkanı Zafer kazan, ortaya çıkan sonucun korkutucu olduğunu dile getirdi.

Kazan, “Geçtiğimiz Temmuz ayında Sakarya Barosu Başkanlığı, Erenler Trafik Parkı ve Çocuk Parkı’nın yüksek gerilim hattının altına inşa edilmesinin insan sağlığı ve özellikle çocukların sağlığı açısından tehdit oluşturup oluşturmadığının aydınlatılması amacıyla mahkemeye başvurmuştu. Mahkemenin görevlendirdiği Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektromanyetik Araştırma Merkezi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığında görev yapan Profesörlerden oluşan bilirkişi heyeti hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Raporlarda park içerisinde 12 farklı noktada elektrik ve manyetik alan ölçümleri yapıldığı belirtildi.

 

Tabloda belirtilen değerler sonucuna göre, yüksek gerilim hattı altında bulunan her iki parkın da manyetik alan düzeyleri Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamış olduğu, çocukluk çağında lösemiyi 2 kat artırdığı belirtilen 0,4 µT değerinden, parkların bazı noktalarında 10, bazı noktalarında 43 kat daha fazla ölçüldüğü raporlandı. Aynı zamanda elektrik ölçüm değerleri de evlerde ölçülen ortalama değerlerden 20 - 62 kat daha fazla olduğu belirtildi. Bu değerlerin henüz gelişimini tamamlamamış çocuklar için çok daha zararlı olacağı vurgulanarak aynı zamanda kanser riskinin yalnız çocuklar için değil bu parklarda sürekli çalışanlar ve civarda yaşayanlar için de risk oluşturduğu açıklandı” dedi.

“Park derhal kapatılmalı”

Kazan, yapılan incelemelerin ardından, söz konusu parkların vakit kaybetmeden kapatılması gerektiğini belirterek, “Bu tehlikeli alanın insanların içine giremeyeceği şekilde yeşil alan biçimine getirilmesi, halkı uyarıcı levhalar ile toplumun bilgilendirilmesi, parkın hem çocuklar hem yetişkinler için sağlık açısından risk içermeyen bir bölgeye taşınması ve kamuya açık alanlar için yapılacak olan projelerde yer seçimi ile ilgili Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) yöntemi ile projenin biçimlendirilmesi gerektiği raporlanmıştır” diye konuştu.

“Bu rapor park yapılmadan önce alınmalıydı”

Baro Başkanı Zafer Kazan, söz konusu incelemenin park yapılmadan önce gerçekleştirilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, “Bilim daima rehberimiz olmalıdır. Mahkemeye sunulan bilimsel bir rapor var. Gereğinin derhal yapılması gerekmektedir. Zira söz konusu olan insan sağlığıdır, çocuklarımızın geleceğidir. En başında konunun uzmanları tarafından alınması gereken rapor, bizim yaptırdığımız mahkeme tespiti ile şimdi alınmıştır. Elektromanyetik alanın ve yüksek gerilim hatlarının oluşturduğu etkilerin insan sağlığı açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi ancak raporumuzda olduğu gibi, konunun uzmanları tarafından yapılabilir, SEDAŞ, TEAŞ, TEİAŞ gibi sermaye şirketleri ve idari kurumlar tarafından değil. Rapor çok açık ve bu konu bir polemik konusu da değil. Mesele gayet ciddi. Öyle ya da böyle bir hata yapılmış, şimdi bu hatayı telafi etmek ve tekrar etmemesi için bundan böyle gerekli tedbirlerin ve kararların alınması gerekiyor. Ama öncelikle çocuklarımızın oyun alanı olan bu parkı kanseri tetikleyici bu etki alanından kurtarmamız ve çocuklarımızı buradan uzaklaştırmamız gerekiyor. Yetkililerin, söz konusu bilimsel rapor doğrultusunda, parkların taşınması için gerekli çalışmaları vakit kaybetmeksizin başlatacağına ve bu sırada söz konusu parkların girişini derhal kapatarak, uyarıcı levhalar ile halkı bilgilendirerek sorumlulukta ihmal göstermeyeceğine inanıyorum. Zira vicdan sahibi hiçbir sorumlu yönetici çocuklarımızın sağlığını-yaşamını tehlikeye atmak istemeyecektir. Hele ki, çocuklarımızın söz konusu olduğu böyle bir konuda vicdani sorumluluk derhal harekete geçecektir” dedi.

“Kendinizi ve çocuklarınızı parktan uzak tutun”

Ailelere de seslen Kazan, “Buradan Sakaryalı vatandaşlarımızı da hassasiyet içinde uyarmak ve parktaki tehlikeye dikkat çekmek isteriz. Ada AVM yanındaki ‘Trafik Park’ ve yanındaki ‘oyun parkından’ kendinizi ve çocuklarınızı lütfen uzak tutunuz! Adı geçen ve sorumlu belediye tarafından derhal güvenlik önlemlerinin alınacağını düşündüğümüz parkın, bilimsel raporlarda belirtildiğine göre, insanların ve özellikle gelişim çağındaki çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir elektromanyetik alan içinde olduğu net bir şekilde ifade edilmiştir. Bu alanın çocukluk çağında lösemiyi(kanseri) 2 kat artırdığı belirtilen 0,4 µT değerinden, 10 kat fazla hatta parkın bazı noktalarında bu değerden 43 kat daha fazla olduğu raporlanmıştır. Bu nedenle kendinizi ve çocuklarınızı bu tehlikeli alandan uzak tutmanızı ve yakınlarınızı uyarmanızı tavsiye ederiz” dedi.