Kurban Bayramı öncesi piyasaya sahte para sürmeye çalışan kalpazanlara yönelik İstanbul’da gerçekleştirilen operasyonda, 162 bin lira değerinde sahte banknot ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bir kalpazan şebekesinin sahte para bastığı ve piyasaya süreceği ihbarı üzerine harekete geçti.

Yapılan çalışmalar sonucunda Bağcılar’daki bir eve operasyon düzenlendi. Yapılan aramalarda ise bavul içinden 460 adet sahte 200 TL’lik ve bin 400 adet sahte 50 TL’lik banknotlardan oluşan toplam 162 bin TL sahte para ele geçirildi.

Olayla ilgili gözaltına alınan İ.T.’nin kalpazanlık, uyuşturucu ve hırsızlıktan toplam 4 ayrı suç kaydının bulunduğu öğrenildi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, ele geçirilen sahte 50 liranın üzerinde A6052529, 200 liranın üzerinde ise A627619676 seri numaralarının yazılı olduğunu belirterek, vatandaşları bu seri numarasında olan paralara karşı uyardı.

Yetkililer ayrıca sahtecilerin, bankamatikten para çeken kişilere yanaşarak ya da otogar gibi kalabalık yerlerde para bozdurma bahanesiyle paraları ellerinden çıkardıklarını kaydettiler.

Kurban Bayramı öncesi bu tür olayların arttığını belirten yetkililer, yerel polislerin ve özellikle kurban kesilecek yerlerde polisin vatandaşı broşürlerle bilgilendirmeye devam ettiğini ve bu yöndeki çalışmaların artırıldığını söyledi.

Ayrıca zanlıların alış verişte, paranın bozulmasında özellikle kalabalık yerleri, banka ATM’lerinde para çeken kişileri, benzin istasyonlarını, tren garlarını, otobüs duraklarını seçtikleri öğrenildi. Zanlıların bu taktiği, alış verişin çok kısa bir zaman dilimi içerisinde gerçekleştirip, bir daha aynı kişiyle karşılaşma ihtimalinin olmadığı ve izini çabuk kaybettirdiği bu tür yerlerde yaptığı ortaya çıktı.

Öte yandan yetkililer hiçbir paranın seri numarasının aynı olmadığını, sahte paraların renginin daha mat olduğunu, asılların ise daha canlı olduğunu belirterek, vatandaşın dikkat etmesi gerektiğini ifade ettiler.