29 Mayıs'ta üretimi tamamlanan milli elektrikli tren setinin TÜVASAŞ'ta devam eden fabrika testlerini incelemek üzere dün Sakarya'ya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun ziyareti sonrası Demiryol-iş Sendikası Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman değerlendirmelerde bulundu.

Demiryol-iş Sendikası Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman; "Üretim altyapısını oluşturan alüminyum gövde fabrikası, boyama ve kumlama tesisleri, montaj fabrikası ve test birimleri ile TÜVASAŞ’ımız yolcu taşıyan her türlü demiryolu aracının tasarlanıp üretilebildiği bir üs haline dönüşmüştür. Sayın Bakanımız 'Milli Elektrikli Tren' setini yerinde inceleyerek, en kısa zamanda fabrika ve yol testlerinin tamamlanıp, işletmeye alınarak bu yıl içerisinde yolcu taşımaya başlayacağız' derken, 29 Haziran tarihinde başta Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ve diğer ilgili Bakanlarımızın ve sektörün sivil toplum örgütlerinin katılımı ile projede emeği geçen tüm çalışanlar ile birlikte TÜVASAŞ’ta Fabrika Testlerine Başlama Töreni gerçekleştirilecektir" dedi.

Milli tren hakkında da detaylı bilgiler veren Cemal Yaman; "160 km/h hıza sahip milli elektrikli tren setimiz 176 km/h hızda test edilecektir. Yerli ve milli imkânlar ile TÜVASAŞ’ta kurulan kaynak ve işleme tezgâhlarında üretilen araç gövdeleri işletme sırasında oluşabilecek darbelere ve her hangi bir kaza anında çarpışmalara dayanıklı şekilde tasarlanmış alüminyum extrüzyon profillerden üretilmiştir. TÜVASAŞ’ımız tarafından üretilen tren setlerimiz, işitsel ve görsel bilgilendirme sistemi, yangın ihbar sistemi, kameralar, yolcu konforunu ve güvenliğini sağlayan tren kontrol ve izleme sistemi, otomatik tren durdurma sistemi, otomatik klima sistemleri ve alaturka/alafranga vakumlu tuvalet sistemleri ile donatılmıştır. Engelli yolcuların rahatlıkla kullanabilecekleri asansör ve tuvalet sistemine de sahiptir. Yolcuların seyahat esnasında rahatlıkla kullanabilecekleri internet erişimi, yiyecek-içecek otomatı ve mutfak bölümü mevcuttur. Dünyadaki emsallerinin modern bir örneği olan elektrikli tren seti yerli yan sanayisi ile birlikte TÜVASAŞ tarafından yerli ve milli olarak üretilmiştir" ifadelerini kullandı.