Yerel Kültür Derneği ile kahvaltıda buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Göreve geldiğimiz günden bu yana bir istişare kültürü ile şehrimize önemli hizmetler yapmaya çalışıyoruz. Bütün amacımız, şehrimizi daha yaşanabilir, daha fark edilen bir şehir haline getirmek. Sorundan kaçmayan çözüm odaklı bir anlayışla hareket ediyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Yerel Kültür Derneği ile kahvaltıda buluştu. Dernek üyelerine Büyükşehir’in hizmetlerini anlatan Başkan Toçoğlu, üyelerin talep ve düşüncelerini dinledi. Toplantıda konuşan Başkan Toçoğlu, “Yerel Kültür Derneği Sakarya’mıza önemli katkılar sunuyor. Başarılarınızın devamını diliyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak maddi manevi yanınızda olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Üzerimize düşen bir şey olduğunda her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Biz STK’ları şehrimizin gelişmesi ve öne çıkmasında yapacağı çalışmaları önemsiyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana bir istişare kültürü ile şehrimize önemli hizmetler yapmaya çalışıyoruz. Bütün amacımız, şehrimizi daha yaşanabilir, daha fark edilen bir şehir haline getirmek. Bugün Türkiye’de devletin yayınladığı parametrelerde Sakarya’mız gerçekten iyi bir konumda. Bir iki kalemin dışında gerek altyapı gerekse üstyapıda, ihracatta, sanayide, tarımda şehrimiz Türkiye’de gerçekten iyi bir noktada. Bize düşen, el birliği ile şehrimizi daha iyi yerlere, daha iyi noktalara getirmek için çalışmaktır. Şehrimizin her noktasında hemşerilerimizle yaptığımız istişare toplantılarında aldığımız talep ve düşünceler, önümüzde yapacağımız çalışmalar için bizlere yol gösteriyor” diye konuştu.

Şehrimizin önemli sorunlarına el attık

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını anlatan Başkan Zeki Toçoğlu, “Seçildiğimiz günden itibaren şehrimizin önemli sorunlarına el attık. Bugün şehrimiz gerçekten, özellikle şehir merkeziyle, daha fark edilebilir bir şehir haline geldi. Meydan çalışmaları, kaldırım düzenlemeleri, trafik çalışmaları olumlu sonuçlar verdi hamdolsun. Hakikaten bugün şehrimizde yaşayanlar ve dışarıdan şehrimize gelenlere baktığımızda, şehirde güzel değişiklikleri fark ettiklerini büyük bir memnuniyetle şahit oluyoruz. Başlangıçta, ülkemizin her yerinde olduğu gibi bizde de, yapılan işi değil de, işi yapanlara bakarak bir eleştiride bulunma alışkanlığı var. İşin doğru mu yanlış mı olduğuna bakılmadan, işi kim yapmışsa, eğer zihniyet olarak uygunsa destek, değilse anlamsız bir eleştiri sıkıntısı var. Ülkemizde olduğu gibi şehrimizde de var bu. Daha sonuç almadan trafik konusunda birçok eleştirilere maruz kaldık. Ama bugün görüldü ki yaptığımız o ufak tefek düzenlemeler olmasa idi şehrin merkezi trafiği felç olacaktı” dedi.

Şehir trafiğini rahatlatıyoruz

Son 3,5 yılda Sakarya’ya 30 bin araç girdiğini belirten Başkan Toçoğlu, “Hamdolsun civardaki bütün illerden şu anda daha iyi durumdayız. Şehrimiz giderek gelişen, göç alan bir şehir. Dolayısı ile trafik yükümüz daha da artacak. Biz de bir yandan mevut alanlarda çalışmalar yaparken, diğer yandan da yeni yeni çalışmaları ilave ediyoruz. Kavşak çalışmalarımızın hemen sonrasında Ulu Sokak’tan Serdivan Fatih Sultan Mehmet Caddesi’ne kadar yeni bir cadde açıyoruz. Caddede yeni yaptığımız bir köprü de var. Altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Çok yakın zamanda yeni bir bulvar da açıyoruz. Yine Şeker İlkokulu’nun yanından Serdivan’a bağlantı yapılacak bir köprü ile bir yol daha açarak şehir içi trafiğini biraz daha rahatlatmaya çalışacağız inşallah. Depremden hemen sonra yapılan kaldırımlar artık bugün değerini yitirdi. İhsaniye Camii’nden başladığımız ve Yenicamii’ye kadar olan hatta yapılan kaldırım düzenleme çalışmalarımız sona erdi. Güzel de bir sonuç ortaya çıktı. Hep beraber şehre yeni bir hava verdiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Altyapıya dev yatırımlar yapıyoruz

Altyapı yatırımlarından da bahseden Başkan Zeki Toçoğlu, “Altyapı yatırımları çoğu zaman görülmüyor, fark edilmiyor. Yenikent Bölgesi’ndeki 50 bin kişiye yetmeyen hatlar yapılmış. 2. katlara, 3. katlara su çıkmıyor. Buna sessiz kalmamız mümkün değil. Yaklaşık 24 milyonluk bir yatırımla, çelik isale hatlarıyla, yeni hatlar döşedik. İnşallah çok kısa süre içerisinde, terfi istasyonlarımız biter bitmez, sularımızı vereceğiz. Büyükşehir sınırlarımızın içerisinde olmayan Kaynarca’da su sıkıntısı var. Kaynarca’nın su aldığı alanlar zirai ilaçlardan dolayı zehirlenmiş. Buna da sessiz kalamayız. Bakanlar Kurulu’ndan izin alarak yine 5,5 milyonluk bir yatırımla Kaynarca’ya da Sapanca’dan su götürüyoruz” diye konuştu.

Yeni isale hatları, arıtma tesisleri ve HES inşa ediyoruz

İsale hattı, arıtma tesisleri ve hidroelektrik santral çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu,  “Şehrimiz 1. derece deprem bölgesi. Burada özellikle ana isale hatlarının çok sağlam bir yapıda olması gerekiyor. Eskiden asbest olan iki isale hattımız vardı. Artık onlar miadını doldurmuş ve 3. bir isale hattı ihale edilmiş. Kapasite olarak düşünülmüş ama yapı olarak yapılmaması gereken bir çalışma. 1.6 metrelik çelik borularla gölün su alma yapısından arıtma tesislerine kadar yeniden çelik bir hat döşüyoruz. Ana hatlarımızda suların kesilmemesi gerekiyor. Oradaki arızalar bütün şehri etkiliyor. Yaklaşık 2 yıldır sürekli işin başındayız, böyle bir sıkıntı yaşamadık, yaşamamaya çalışıyoruz. Korkuyla uyumamak için çelik hatları mutlaka en kısa sürede tamamlamamız lazım. 14.5 milyonluk bir çalışmayla bu hattın temelini attık. İnşallah Temmuz 2013 gibi hizmete almayı planlıyoruz. Arıtma Tesislerimiz artık miadını doldurdu. Bugün son teknoloji ile şehrimize 6 yeni arıtma tesisi kazandırıyoruz. Bu çalışma şehrin her bölgesini kapsayan bir çalışmadır. Kuzey ve Güney Bölgelerimizin tamamını çok kısa bir süre içerisinde inşallah tertemiz, son teknoloji ile arıtılmış suya kavuşturacağız. Belki çok kimsenin dikkatini çekmiyor. Sakarya Nehri üzerinde bir HES yapıyoruz. Çok yönlü düşünerek yaptığımız bir çalışma. Önemli derecede enerji tüketimimiz var. SASKİ kurumumuz su ve arıtma tesislerinin tamamını terfilerle ve enerjiye dayalı işlerle yaptığı için yılda yaklaşık 60 milyon kilowatt saat enerji tüketiyoruz. Yaptığımız bu enerji santrali ile yıllık ortalama 40 milyon kilowatt saat enerji üreterek kendi tükettiğimiz enerjiye katkı sağlamayı planladık” dedi.

Önemli hizmetlere imza atıyoruz

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, konuşmasının son bölümünde şunları kaydetti; “Ulaşımda önemli çalışmaları hayata geçirdik. 6’sı körüklü olmak üzere 60’ın üzerinde yeni otobüs aldık. Yenikent’e önemli hizmetler yapıyoruz. Yenikent Park ve Yenikent Sosyal Tesisleri’ni vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Şimdi de Korucuk Park’ı çok yakında hizmete açıyoruz. Korucuk Duble Yol’u tamamladık. Sadece asfalt çalışmamız kaldı. İlçelerimize önemli hizmetler götürüyoruz. Bütün ilçelerimize asfalt ve altyapı hizmetlerinin dışında da önemli yatırımlar kazandırıyoruz.

İstişare Toplantıları devam edecek

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapılan her işin yerinde olmasına dikkat etmemiz lazım. Biz bunu çok önemsiyoruz. Milletimizin parası ile milletimize hizmet götürdüğümüzün bilincindeyiz. İstişare toplantılarımız devam edecek. Biz bu şehirde sözü olan herkesi dinlemeye hazırız.”