Sakarya Büyükşehir Belediyesinde gerçekleşen ziyarette Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Yaygın Eğitim Şube Müdürü Halide Yeliz Kama, Karaman Geçici Eğitim Merkezi Müdürü Ali Çiğdem ve merkezde görevli öğretmenler de hazır bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’na şehirde ikamet eden sığınmacı ailelerin çocuklarının eğitimi için hayata geçirilen Karaman Geçici Eğitim Merkezi için teşekkür eden Çiğdem, “Şuanda merkezimizde 45 misafirimiz Karasu’dan, 45 misafirimiz Akyazı’dan ve 200 misafirimiz de şehir merkezinden servislerle ulaşımını sağlayarak merkezimizde eğitim görüyor. Bir yandan Türkçe eğitimlerimiz devam ederken, diğer yandan da çocuklarımızın kendi kültürlerini öğrenmeleri için etkili çalışmalar yapıyoruz. 5-15 yaş aralığındaki öğrencilerimize sağladığınız imkanlar için şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu. Konuşmasının başında sığınmacı çocuklara Türkçe sorular yönelten Başkan Toçoğlu, öğrencilerin Türkçe eğitimlerine dönük kısa sürede uzun bir mesafe alınmış olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Duygularını ‘Biz sizi çok seviyoruz’ cümlesi ile misafir çocuklara aktaran Başkan Toçoğlu’na tüm sığınmacılar ‘Biz sizi daha çok seviyoruz’ cevabını verirken Toçoğlu, “Biz size mülteci gözüyle bakmıyoruz. Sizler bizim kardeşlerimizsiniz, evlatlarımızsınız” yorumunda bulundu.

Yeryüzünün hiç olmadığı kadar zulme şahitlik ettiğini de belirten Başkan Toçoğlu, “Bu güzel çocukların yanında kimse olmasa, onların seslerini kimse duymasa, Dünya onlara ve ailelerine sırt çevirse de biz daima onların yanındayız. Biz onları kardeş biliyoruz. Bizim çocuklarımız hangi imkanlara sahiplerse onların da aynı imkanlara sahip olabilmelerini kendimize insani bir vazife addediyoruz. Elbette Türkçe öğrenimi onlar için çok önemli. Ancak bizim isteğimiz bir yandan Türkçe öğrenirken diğer yandan da kendi kültürlerine yabancı kalmamaları. Bu konuda bakanlığımızın da ciddi çalışmaları var” dedi. Sakarya’nın şehirde yaşayan sığınmacılar konusunda elinden gelen desteği sağladığı vurgusunda da bulunan Başkan Toçoğlu, “Bu toprakların mayası sağlamdır. Biz farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak biliyoruz. Sakarya’da yaşayan tüm kardeşlerimiz mazlumun yanında, çaresizin derdine bir nebze olsun çare olabilmenin mücadelesini veriyor. Bildiğiniz gibi yeni bir yardım kampanyası da başlattık. Büyükşehir Belediyemizce başlatılan bu yardım kampanyasıyla da inşallah toplayacağımız tüm yardımları mazlum kardeşlerimize ulaştıracağız. Ben bu vesileyle kan ve gözyaşıyla beslenen tüm coğrafyalarda zulmün son bulmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ziyaretin devamında sığınmacı çocuklar kendi kültürlerine ait Arapça şiirleri Başkan Toçoğlu için seslendirdiler. Zaman zaman duygu dolu anların da yaşandığı ziyaretin devamında ise Toçoğlu tüm misafir öğrencilere teşekkür ederek, günün anısına çeşitli malzemeleri öğrencilere hediye etti.