Kadınların, fedakârlıkları, emekleri, sevgileri ve mücadeleleriyle insanlığın umudunu yeşerttiğinin altını çizen Başkan Fatma Varol; ''İnsanlık tarihindeki nice örnekleri gibi, ülkemizin kadınları da, tarih boyunca istiklal ve istikbal mücadelelerimizde daima en ön safta yer almıştır. Kimi zaman devletin kuruluşunda, kimi zaman vatanın kurtuluşunda önemli vazifeler üstlenerek, günümüz kadınlarına rehber olacak bir miras bırakmış, bugün de, Türkiye’nin demokrasi, kalkınma ve özgürlük mücadelesine damga vurmaya devam ederek, 15 Temmuz gecesi gösterdiği duruş ve cesaretle, asla unutulmayacak bir görüntü olarak tarihimize kazınmıştır.

Hükümetlerimiz son 15 yılda gerçekleştirdiği reformlarla, kadınlarımızın çalışma hayatı, eğitim, ekonomi, siyaset ve sosyal alanlardaki konumlarını güçlendirmiş, 2002 ile günümüz rakamları kadın hakları konusunda ülkemizde yaşanan iyileşmeyi açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur. Eğitimde, 2002 yılında ilkokul ve ortaokulda %87 olan kız çocuklarının okullaşma oranı, %97’ye çıkmıştır. Aynı şekilde, 2003 senesinde %24 civarında olan kadınların istihdama katılma oranları %40'a yaklaşmıştır. Siyasette ise 2002 yılında %4,5’u bulmayan kadın milletvekili oranı 3 kat artmıştır. Ayrıca, insanlığa yönelik suç olarak gördüğümüz kadına yönelik şiddetin tamamen ortadan kaldırılması noktasında da her şeyden önce, bir zihniyet değişimini gerektiren bu sorunun çözüme kavuşturulması için, çok önemli çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Medeniyet değerlerimizden, tarih ve kültürümüzden aldığımız güçle bu sorunu da aşacağımıza inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 83. yıldönümü olan, 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nde; 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kaybettiklerimiz başta olmak üzere, ülkemizin bekası, milletimizin istikbali için şehit olan ve şiddetin kurbanı olarak hayatlarını kaybeden tüm kadınlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Canlarından çok sevdikleri çocuklarını, eşlerini, babalarını, kardeşlerini vatan uğruna toprağa veren şehit yakınlarımıza sabırlar temenni ediyorum. Bu vesileyle tüm milletimize de, sağlık ve huzur dolu günler temenni ediyorum'' dedi.